Na hlavný obsah

Prešovská nemocnica má nový prístroj na liečbu ciev. V celej EÚ sú len tri

Chcú sa na neho prísť pozrieť lekári z Rakúska.

Prešovská nemocnica má nový prístroj na liečbu ciev. V celej EÚ sú len tri
Nový prístroj v prešovskej nemocnici. Foto: RTVS

Oddelenie angiológie prešovskej nemocnice sa môže pochváliť novým prístrojom, ktorý majú len tri pracoviská v Európskej únii. Dá sa využiť pri komplexnom vyšetrení tepien dolných končatín a výrazne pomôže pri riešení upchatých ciev.

Najmä starší pacienti majú s upchávaním ciev problémy. Cievy sa môžu upchávať nielen zvnútra. „Do vnútra cievy nám vyčnieva ako keby kalcifikovaný zvápenatený plát, ktorý vyzerá ako kameň. Taká istá hmota týchto vlastností, taký tvrdý kalcifikát, je aj v strednej časti cievy,“ vysvetlil primár oddelenia angiológie nemocnice v Prešove Ľubomír Špak.

Doteraz používané prístroje umožňovali angiológom riešiť jeden alebo druhý problém, ale nie oba naraz. Zmenil to práve nový prístroj. Spriechodní cievy a vďaka tomu pacientovi nemusia robiť náročný operačný zákrok.

Novému prístroju na oddelení angiológie v nemocnici v Prešove sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

„Zákrok, ktorý je z jedného dvojmilimetrového vpichu. Robí sa to v lokálnej anestéze, čiže pacient nie je operovaný klasicky, chirurgicky,“ dodal primár Špak.

V Európe prístroj používajú zatiaľ iba v Nemecku a v Holandsku. To, že má aj prešovská nemocnica spomínaný prístroj, zarezonovalo aj v zahraničí. Ozvali sa z Rakúska, že sa naň chcú prísť pozrieť.

„Potrebujeme veľa nových a drahých prístrojov, ale tu sme našli riešenie. Za 7,2-tisíca eur sme získali jeden prístroj, ktorý nás dnes posunul medzi špičku v tomto obore,“ priblížil riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove Ľubomír Šarník.

Prístroj má za sebou už štyri zákroky

S novým prístrojom už urobili štyri zákroky. Ako prvého ošetrili pacienta, ktorý bol v zlom stave, no nechcel v nemocnici ostať dlhšie.

„Bol vysoko rizikový na operačné riešenie. Bol to pacient, ktorý mal ťažké pľúcne ochorenie. Dopadol veľmi dobre, de facto štyri hodiny po výkone vstal, chodil bez problémov a druhý deň bol doma,“ dodal primár oddelenia angiológie Ľubomír Špak.

Nemocnica sa chce uchádzať aj o peniaze z eurofondov na nákup ďalších prístrojov. Záujem by mala napríklad o CT prístroj či robotický systém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny