Na hlavný obsah

Trenčianska nemocnica rieši vážny nedostatok lekárov a sestier po svojom. Medzery chce zaplniť študentmi

Ponúkajú štipendium, ktoré má jednu podmienku.

Trenčianska nemocnica rieši vážny nedostatok lekárov a sestier po svojom. Medzery chce zaplniť študentmi
Ilustračná snímka zdravotných sestier. Foto: RTVS

Akútny nedostatok zdravotníckeho personálu rieši trenčianska nemocnica vo vlastnej réžii. Spúšťa štipendijný program pre budúce zdravotné sestry a lekárov. Študenti si môžu prilepšiť od 200 do 500 eur mesačne. Musia sa však zaviazať, že po škole posilnia tím nemocnice.

Nedostatok lekárov a zdravotných sestier je vážny. Niektoré oddelenia museli v trenčianskej nemocnici takpovediac uspať. Týka sa to napríklad oddelenia angiológie. „Chirurgia funguje na oklieštený lôžkový fond. U sestier evidujeme nedostatok niekde v počte 65 až 70 sestier. Čo sa týka lekárov, tam máme nedostatok na úrovni pätnástich,“ priblížila právnička a vedúca odboru ľudských zdrojov Zdenka Baluchová.

Keďže vhodných adeptov na pracovnom trhu je nedostatok, rozhodlo sa vedenie nemocnice hľadať posily v študentských laviciach prostredníctvom štipendijného programu. „Je určený pre študentov druhého a tretieho ročníka bakalárskeho štúdia v prípade sestier. V prípade lekárov pre piatakov a šiestakov,“ dodala Baluchová.

Budúce sestry študentky si môžu prilepšiť mesačne o najviac 250 eur, lekári aj o 500 eur. „Hlavnou podmienkou je, aby u nás po úspešnom ukončení školy zostali pracovať tri roky,“ vysvetlila Baluchová.

Nedostatku lekárov v trenčianskej nemocnici sa venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Finančná pomoc sa študentom zíde

Štipendium je možné získať od tejto jesene, záujem oň nám potvrdili aj na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD). Tretiačka Ema študuje na fakulte zdravotníctva ošetrovateľstvo. Takáto finančná pomoc popri štúdiu sa jej veľmi zíde. „Pre nás študentov, ktorí nemôžeme teraz brigádovať, je to dobré, keď nám každý mesiac pípne nejaká suma na účet,“ priblížila študentka Ema Hoťková.

Záujem o štipendium majú aj jej spolužiaci. Mnohí zmenili svoje rozhodnutie odísť po škole pracovať do zahraničia. „Viem, že sú aj pred podpísaním zmluvy. Predpokladám, že niektorí ich už aj podpísali. Sme v začiatku. Považujeme to za veľmi ústretový a aj motivačný krok pre našich študentov,“ povedala dekanka Fakulty zdravotníctva TnUAD Iveta Matišáková.

Počin trenčianskej nemocnice pozitívne hodnotí aj rezort zdravotníctva. Pri akútnom nedostatku personálu je podľa neho takáto iniciatíva zamestnávateľov nevyhnutná. Nedostatok lekárov sa snaží štát vyriešiť aj cez rezidentský program, aktuálne je do neho zaradených viac ako 480 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny