Na hlavný obsah

Rakúsko sa pridalo k Poľsku a Česku. Predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom

Praha, Viedeň a Varšava sa mali na kroku vopred dohodnúť.

Rakúsko sa pridalo k Poľsku a Česku. Predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom
Na ilustračnej snímke slovensko-rakúský hraničný priechod Bratislava - Jarovce. Foto: TASR

Rakúsko vo štvrtok (12. 10.) predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom do 2. novembra, uviedlo podľa agentúry APA rakúske ministerstvo vnútra. Pôvodne mali kontroly zavedené kvôli nelegálnej migrácii skončiť v sobotu.

O predĺžení do 2. novembra vo štvrtok rozhodlo tiež Poľsko, už v stredu Česká republika. Praha, Viedeň a Varšava sa podľa APA na kroku vopred dohodli.

Policajti budú naďalej kontrolovať jedenásť hraničných priechodov medzi Rakúskom a Slovenskom. Počas tohto obdobia nie je povolené prekročenie „zelenej hranice“. Podľa ministerstva vnútra sú kontroly na hraničných priechodoch namierené proti prevádzačom migrantov a majú čo najmenej narušiť cezhraničnú dopravu.

„Musíme byť rýchlejší ako pašeráci, ktorí okamžite menia trasy, keď im narušíme podnikanie. Aby nedochádzalo k vyhýbavým manévrom cez Rakúsko, udržiavame kontroly na hraničných priechodoch. Viac ako 500 zatknutí len v tomto roku ukazuje, že polícia dôsledne bojuje proti trestnému činu obchodovania s ľuďmi,“ uviedol rakúsky minister vnútra Gerhard Karner.

Poľsko, Česko a Rakúsko dočasné kontroly zaviedli minulý týždeň, aby obmedzili počet migrantov, ktorí sa nelegálne dostávajú na ich územie, odkiaľ chcú väčšinou zamieriť ďalej na západ.

S možnými kontrolami na hraniciach musia do 3. novembra počítať tiež ľudia cestujúci z Maďarska na Slovensko. Premiér Ľudovít Ódor v stredu povedal, že problém s nelegálnymi prechodmi hranica pretrváva, hoci počty utečencov klesli. S náhodnými kontrolami Slovensko začalo 5. októbra, o deň neskôr ako Česko, Poľsko a Rakúsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko