Na hlavný obsah

Poľsko predlžuje kontroly na hraniciach so Slovenskom do novembra

V stredu ten istý krok urobilo Česko.

Poľsko predlžuje kontroly na hraniciach so Slovenskom do novembra
Ilustračná snímka.

Poľsko do 2. novembra predlžuje kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vo štvrtok (12. 10.) to podľa portálu onet.pl oznámil poľský minister vnútra Mariusz Kamiński. V stredu ten istý krok urobilo Česko, náhodné kontroly na hranici so Slovenskom potrvajú tiež do 2. novembra.

„Sú dobré výsledky, sú jasné efekty. Cez Poľsko žiadne nelegálne migračné chodníky nepovedú, „povedal Kamiński. Dodal, že hraničná polícia nekontroluje každé auto vchádzajúce zo Slovenska do Poľska, prehliadky robí „na základe vyhodnotenia rizika“. Minister dodal, že Varšava vo štvrtok informuje Európsku komisiu o svojom zámere, ktorý je podľa neho v súlade so schengenským hraničným kódexom.

Podľa štvrtkových údajov poľskej pohraničnej stráže preverili policajti od zavedenia kontrol na 5 500 vozidiel a vyše 14-tisíc ľudí. Koľko ich bolo zadržaných pri pokuse o nelegálny prechod hraníc, to úrad neuvádza. Udáva iba údaj, že od začiatku roka to bolo 1 814 ľudí. Minulý týždeň hovorkyňa stráže uviedla, že počas súčasných kontrol zadržali policajti niekoľko desiatok ľudí.

Poľsko v nedeľu (15. 10.) čakajú parlamentné voľby. Súčasná národno-konzervatívna vláda si chce získať priazeň voličov aj ostrou politikou namierenou proti migrantom.

Poľsko a Česko opatrenie zaviedli minulý týždeň

Poľsko a Česko toto opatrenie zaviedli minulý týždeň, aby obmedzili počet migrantov, ktorí sa nelegálne dostávajú na ich územie, odkiaľ chcú väčšinou zamieriť ďalej na západ. Kontroly na hraniciach so Slovenskom obnovilo na desať dní aj Rakúsko. Zatiaľ ale nie je jasné, či ich rovnako predĺži.

Medzi Poľskom a Slovenskom v súčasnosti funguje osem cestných, tri železničné a 11 peších hraničných priechodov. Tri z tých, ktoré boli doteraz prejazdné aj autom, sú pre súčasné vládne opatrenia iba pešie.

S možnými kontrolami na hraniciach musia do 3. novembra počítať tiež ľudia cestujúci z Maďarska na Slovensko. Slovenský premiér Ľudovít Ódor v stredu (11.10.) povedal, že problém s nelegálnymi prechodmi hranica pretrváva, hoci počty utečencov klesli. S námatkovými kontrolami Slovensko začalo 5. októbra, o deň neskôr ako Česko, Poľsko a Rakúsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko