Na hlavný obsah

Rolling Stones sa po osemnástich rokoch vrátili s novým albumom. Oslávili ho spoločne s hviezdnou speváčkou

Na albume Hackney Diamonds vystupujú viacerí známi interpreti.

Rolling Stones sa po osemnástich rokoch vrátili s novým albumom. Oslávili ho spoločne s hviezdnou speváčkou
The Rolling Stones vystupujú na oslave vydania nového albumu „Hackney Diamonds“ v New Yorku. Foto: SITA/Evan Agostini/Invision/AP

Britská kapela Rolling Stones vo štvrtok (19. 10.) večer v newyorskom klube Racket NYC oslávila vydanie nového albumu Hackney Diamonds. Je to ich prvá štúdiová nahrávka po 18 rokoch.

Skupina, ktorá hrá rock’n’roll už siedmu dekádu, zahrala na súkromnom večierku v preplnenom klube sedem piesní, z toho štyri z nového albumu. Ten jej vyniesol jedny z najlepších recenzií za posledné desaťročia. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry.

Osemdesiatročný frontman Mick Jagger počas koncertu v klube na západnom Manhattane podľa agentúry Reuters vtipkoval. Čiastočnou motiváciou k návratu členov kapely do štúdia bola práve predstava, že novú platňu uvedú zase v New Yorku. Už v minulosti predstavovali „stouni“ niektoré svoje albumy s veľkou pompou na Manhattane. Raz pomaly prechádzali na korbe kamiónu po Piatej avenue. Pri inej príležitosti dorazili vo vlaku na stanicu Grand Central Terminal.

Mick Jagger z The Rolling Stones vystupuje počas oslavy vydania ich nového albumu „Hackney Diamonds“ v New Yorku.
Mick Jagger z The Rolling Stones vystupuje počas oslavy vydania ich nového albumu „Hackney Diamonds“ v New Yorku.Foto: SITA/Evan Agostini/Invision/AP

„Tieto predvádzačky nám tak chýbali, že sme sa museli vrátiť a nahrať ďalší album,“ povedal Jagger uprostred setu, v ktorom sa striedali nové skladby s dobre známymi hitmi, ako sú Jumpin’Jack Flash či Tumblin‘ Dice.

Koncert zakončilo spoločné vystúpenie s Lady Gaga s piesňou Sweet Sounds of Heaven, pomalej skladbe z nového albumu z bluesovým nádychom, ktorá pripomína klasiku zo sedemdesiatych rokov Moonlight Mile. Gaga v priliehavom červeno-čiernom overale a Jagger v tradičnej čiernej košeli zaspievali duet a navzájom napodobňovali svoje tanečné kreácie, píše Reuters.

Na novom albume hosťujú známi interpreti

Názov albumu Hackney Diamonds odkazuje na britský slangový výraz pre rozbité sklo. Je prvou pôvodnou štúdiovou nahrávkou od roku 2005, keď kapela vydala album A Bigger Bang. Je zároveň prvou nahrávkou od smrti bubeníka Charlieho Wattsa v roku 2021. Jadro kapely popri Jaggerovi naďalej tvoria gitaristi Keith Richards (79) a Ron Wood (76). Druhý menovaný je členom kapely už takmer 50 rokov, a to sa k nej pridal až v roku 1975, teda 13 rokov po jej založení.

Okrem Lady Gaga na novom albume hosťujú Stevie Wonder, Paul McCartney a Elton John. V piesni Live by the Sword sa ku kapele vracia basgitarista Bill Wyman, ktorý kapelu opustil v deväťdesiatych rokoch, a zaznie v nej ešte bicie Charlieho Wattsa. Album uzatvára skladba Rolling Stone Blues od Muddyho Watersa, ktorá stála pri zrode názvu kapely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet