Na hlavný obsah

Svojou živelnosťou urobil z každého koncertu výnimočnú show, tvrdia kritici. Mick Jagger oslavuje 80 rokov

Na hudobnej scéne je už vyše 60 rokov.

Svojou živelnosťou urobil z každého koncertu výnimočnú show, tvrdia kritici. Mick Jagger oslavuje 80 rokov
Britský spevák, hudobník, skladateľ Mick Jagger oslavuje 80 rokov. Foto: TASR/AP

Britský spevák, hudobník, skladateľ, ale aj idol a rebel. Líder svetoznámej a dnes už legendárnej rockovej skupiny Rolling Stones – Mick Jagger oslavuje 80 rokov. Podľa hudobných kritikov dokázal so svojou živelnosťou urobiť z každého koncertu výnimočnú show. Na hudobnej scéne je už vyše 60 rokov.

Rytier, ktorý stelesňuje všetky rockenrolové klišé. Aj takto často nazývajú legendárneho britského hudobníka Micka Jaggera. Narodil sa 26. júla 1943 v anglickom grófstve Kent. Krátko študoval na prestížnej Londýnskej ekonomickej škole, z ktorej ho však veľmi skoro vyhodili.

Osudovým momentom v jeho živote bolo stretnutie s kamarátom z detstva Keithom Richardsom v roku 1960. Obaja zistili, že milujú americké blues a založili spolu kapelu s názvom Rolling Stones.

Kariére hudobníka Micha Jaggera sa v reportáži venoval redaktor RTVS Pavel Achs:

The Rollings Stones

Skupina odohrala svoj prvý koncert v jednom z londýnskych klubov 12. júla 1962. O necelý rok nahrali prvý singel s názvom Come on. V roku 1964 vyšiel prvý album pod názvom The Rollings Stones. Hymnou tohto obdobia sa stala pieseň Satisfaction, ktorá vyšla v roku 1965.

Rolling Stones začali v 60. rokoch dobývať prvé priečky hitparád a bola protipólom legendárnej britskej skupiny The Beatles. Okrem tvorby však médiá začali priťahovať informácie o tom, aké výtržnosti členovia Rolling Stones vyviedli, či aké drogy práve berú alebo kto mal najviac žien v posteli.

Mick Jagger má za sebou viacero sólových albumov a projektov. Rolling Stones však nikdy neopustil. „Aké momenty z kariéry som si najviac zapamätal? Naše prvé vystúpenie v newyorskej Madison Square Garden v roku 1969. To bolo niečo fantastické. Urobili sme veľa skvelých koncertov. Prvé turné po štadiónoch v roku 1989 bolo úžasné. Takisto, keď sme mali v roku 1963 v hitparáde svoju prvú pieseň. To sú momenty, ktoré vyčnievajú nad ostatnými,“ povedal hudobník.

Zvláštnou kapitolou v živote Micka Jaggera sú ženy. Dvakrát sa oženil, má spolu osem detí s piatimi rôznymi partnerkami. Má už päť vnukov a od mája 2014 je aj prastarý otec. Energicky pôsobiaci Mick Jagger v uplynulých desaťročiach opustil pôžitkársky spôsob života a dal sa na zdravý životný štýl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet