Na hlavný obsah

Ruský prezident Putin obvinil USA a celý západný svet zo zodpovednosti za smrteľný chaos na Blízkom východe

Západ podľa Putina ťaží z nestability vo svete.

Ruský prezident Putin obvinil USA a celý západný svet zo zodpovednosti za smrteľný chaos na Blízkom východe
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (30. 10.) obvinil Spojené štáty a celý západný svet zo zodpovednosti za smrteľný chaos na Blízkom východe, kde proti sebe bojuje Izrael a palestínske radikálne hnutie Hamas. Západ podľa Putina ťaží z nestability vo svete. S odvolaním sa na Putinov prejav po porade vedenia Ruska o tom informovala agentúra AFP.

Šéf Kremľa tiež obvinil západné a ukrajinské tajné služby, že pomohli rozdúchať nepokoje aj prostredníctvom sociálnych sietí v ruskej Machačkale, kde v nedeľu (29. 10.) zastavil prevádzku miestneho letiska násilný protiizraelský protest. Izrael v pondelok varoval pred cestami do ruskej Dagestánskej republiky, kde leží aj Machačkala, uviedla agentúra Reuters.

„Musíme jasne pochopiť, kto spôsobil tragédiu národov na Blízkom východe a v ďalších častiach sveta,“ povedal Putin a popri Pásme Gazy vymenoval Ukrajinu, Irak a Sýriu. „Sú to elity pri moci v Spojených štátoch a ich satelity, ktoré majú prospech zo svetovej nestability,“ dodal šéf Kremľa v prejave, v ktorom Západ podľa agentúry TASS označil za „geopolitických bábkovodičov“.

Nariadil prijatie prísnych opatrení

Ruským bezpečnostným zložkám Putin v reakcii na dianie v Machačkale, po ktorom zostalo 20 zranených, nariadil „prijať prísne, včasné a jasné opatrenia na ochranu ruského právneho štátu“, píše AFP. Izrael vyhlásil najvyšší stupeň varovania pred cestami do Dagestanu.

Nepokoje v Machačkale nasledovali po niekoľkých ďalších antisemitských incidentoch na ruskom severnom Kaukaze. A to v reakcii na boj izraelskej armády proti radikálom z Hamasu v Gaze. Izrael vyzval ruské úrady, aby chránili Izraelčanov a Židov vo svojej pôsobnosti.

V nedeľu niekoľko stoviek ľudí vniklo do budovy letiska v Machačkale a na letiskovú plochu, kým ich vytlačili strážcovia zákona. Podľa posledných správ bolo zranených viac ako 20 ľudí vrátane policajtov, 83 výtržníkov bolo zadržaných. Skoršie správy informovali zhruba o 60 zadržaných. Dagestánske úrady a náboženskí predstavitelia incident odsúdili, uviedol TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet