Na hlavný obsah

Šéf diplomacie Blanár kritizoval rezolúciu OSN k situácii v pásme Gazy. Chýbali v nej podľa neho dôležité body

Slovensko preto pri hlasovaní zdržalo.

Šéf diplomacie Blanár kritizoval rezolúciu OSN k situácii v pásme Gazy. Chýbali v nej podľa neho dôležité body
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

V rezolúcii OSN k humanitárnej situácii v pásme Gazy chýbali viaceré dôležité body. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) tak zdôvodnil, prečo sa Slovensko v piatok (27. 10.) pri hlasovaní Valného zhromaždenia OSN zdržalo. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Za nevyhnutné považujeme dôrazné odsúdenie teroristických útokov Hamasu, právo krajín na obranu v súlade s medzinárodným humanitárnym právom, ako aj okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov. S poľutovaním musím konštatovať, že tieto dôležité body v prijatom texte rezolúcie chýbajú,“ spresnil Blanár.

Dodal, že Slovensko veľmi oceňuje snahu členských krajín OSN riešiť naliehavé humanitárne potreby obyvateľov tejto palestínskej enklávy a s viacerými návrhmi schválenej rezolúcie sa plne stotožňuje.

„Pripájame sa zároveň k výzve na poskytnutie rýchlej, bezpečnej a neprerušenej humanitárnej pomoci, čo prispeje k deeskalácii napätia v širšom regióne,“ doplnil. Valné zhromaždenie OSN prijalo v piatok nezáväznú rezolúciu žiadajúcu okamžité „humanitárne prímerie“ v pásme Gazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko