Na hlavný obsah

Spor pre zonáciu vo Veľkej Fatre: Súkromní vlastníci sú proti zmenám, hovoria o poklese hodnoty pozemkov

Plánujú sa obrátiť na Ústavný súd SR.

Spor pre zonáciu vo Veľkej Fatre: Súkromní vlastníci sú proti zmenám, hovoria o poklese hodnoty pozemkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Súkromní vlastníci lesov sa pre novú zonáciu národného parku vo Veľkej Fatre plánujú obrátiť na Ústavný súd SR. Súčasné aj plánované zmeny totiž vnímajú ako výrazný zásah do možnosti obhospodáriť svoje majetky.

Jeden zo súkromných majiteľov lesov vo Veľkej Fatre hovorí, že nová zonácia bola poslednou kvapkou. Hoci aktuálne sú bezzásahové zóny na štátnych pozemkoch, do budúcna očakávajú rozšírenie aj na ich parcely. Už tieto plány spájajú s poklesom hodnoty ich pozemkov.

„Prestanú byť voľne obchodovateľné. Jednoducho sa nedajú využívať pre iné účely, ako pre ochranu prírody,“ povedal predseda Turčianskeho regionálneho združenia vlastníkov lesa Ladislav Rosival.

Súkromní majitelia majú obavy aj z toho, ako by sa riešili prípadné kalamity. A to konkrétne na miestach, kde ich pozemky susedia s tými, ktoré sú už teraz bezzásahové. Sami vraj na také plochy už nevysádzajú iba smreky.

„To vidno na tých mladých porastoch, že už sa tá štruktúra druhová mení úplne v prospech listnáča,“ vyhlásil odborný lesný hospodár Ľubomír Pádej.

Problému zonácie vo Veľkej Fatre sa venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

Ešte väčšie obavy ako zonácia medzi vlastníkmi vzbudzuje program starostlivosti o národný park.

„To je pre nás omnoho zásadnejší dokument, ktorý rozpracúva na dobu myslím 30, alebo 50 rokov akým spôsobom sa má v národnom parku hospodáriť,“ dodal predseda Turčianskeho regionálneho združenia vlastníkov lesa Ladislav Rosival.

Zonácia má priniesť lepšiu ochranu ekosystémov

Vedenie Národného parku Veľká Fatra chce novou zonáciou lepšie ochrániť vzácne ekosystémy. Od verdiktu Ústavného súdu SR očakáva, že môže dať jednoznačnú odpoveď na rôzne pohľady na ochranu prírody.

Z môjho pohľadu to stanovisko Ústavného súdu bude aj pre mňa prínosom, že vlastne všetci budú vedieť či došlo k porušeniu nejakých práv a slobôd,“ konštatoval riaditeľ Správy Národného parku Veľká Fatra Eduard Apfel.

Podanie na Ústavný súd by sa nemalo týkať iba Národného parku Veľká Fatra, ale všetkých veľkoplošných chránených území, ktoré boli vyhlásené podľa právnej úpravy platnej od roku 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny