Na hlavný obsah

V. Orbán zradil pamiatku hrdinov revolúcie z 1956, tvrdí maďarská opozícia

Na protest vyliali červenú farbu na zábrany okolo sídla vlády.

V. Orbán zradil pamiatku hrdinov revolúcie z 1956, tvrdí maďarská opozícia
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/František Iván

Skupina poslancov parlamentnej opozičnej frakcie Momentum obliala v pondelok (23. 10.) krvavočervenou farbou kovové zábrany postavené okolo budínskeho sídla maďarskej vlády.

Podľa servera 24.hu tak urobili na protest proti tomu, že premiér Viktor Orbán udržiava dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, čím podľa nich zradil pamiatku hrdinov protisovietskej revolúcie v roku 1956. Polícia po tomto čine štvoricu opozičných poslancov legitimovala.

Opozičná strana vo vyhlásení uviedla, že Orbán zradil pamiatku hrdinov revolúcie v roku 1956. „Premiér sa pár dní pred 23. októbrom usmieval a fotografoval s Putinom. S tým Putinom, ktorý do ruských učebníc dal napísať, že revolúcia v Maďarsku v roku 1956 bola fašistickou revolúciou. Na Putinov rozkaz ruskí vojaci znova zabíjajú maďarských vojakov v Zakarpatskej oblasti,“ píše Momentum.

Orbán 17. októbra v Pekingu rokoval s Putinom o maďarsko-ruskej spolupráci pri preprave plynu a ropy a o jadrovej energetike. Orbánov hovorca Bertalan Havasi podotkol, že maďarský ministerský predseda na stretnutí zdôraznil aj dôležitosť mieru.

Server pripomína, že Momentum v uplynulom období na protest proti Orbánovej vláde pravidelne organizuje búranie kovových zábran postavených okolo sídla úradu vlády. Uplynulý týždeň to bol už desiaty takýto prípad.

Vztýčením štátnej vlajky s vojenskými poctami pred budovou parlamentu na budapeštianskom Kossuthovom námestí sa v pondelok začali ústredné oslavy štátneho sviatku 67. výročia vypuknutia revolúcie proti diktatúre a sovietskej okupácii z roku 1956.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet