Na hlavný obsah

Vladimir Putin zvolal poradu s vedením krajiny. Diskutovať budú o pokusoch Západu rozdeliť ruskú spoločnosť

Informoval o tom prezidentský hovorca.

Vladimir Putin zvolal poradu s vedením krajiny. Diskutovať budú o pokusoch Západu rozdeliť ruskú spoločnosť
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes (30.10.) popoludní bude radiť s vedením krajiny o údajných pokusoch Západu rozdeliť ruskú spoločnosť. Podľa agentúry TASS o tom informoval ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

Agentúra dala plánovanú poradu do súvislosti s incidentom v ruskej Machačkale, kde v nedeľu (29.10.) zastavil prevádzku letiska násilný protiizraelský protest. Peskov dnes vyhlásil, že protest bol dôsledkom pôsobenia vonkajšieho vplyvu na Rusko.

V nedeľu večer v Machačkale v prevažne moslimskej republike Dagestan na juhu Ruska vtrhlo niekoľko desiatok ľudí na letiskovú plochu kvôli plánovanému pristátiu lietadla z Izraela.

Akciou prejavili nesúhlas s postupom Izraela v boji proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy. Deväť policajtov zasahujúcich proti rozzúrenému davu utrpelo zranenia. Dvaja z nich skončili v nemocnici.

Porady sa zúčastnia aj Lavrov či Šojgu

„Je dobre známe a je zrejmé, že nedeľné udalosti okolo letiska v Machačkale sú vo veľkej miere výsledkom zasahovania zvonku, vrátane informačného vplyvu zvonku,“ povedal Peskov novinárom.

Porady s Putinom ohľadom údajných hrozieb zo Západu sa zúčastní okrem iného premiér Michail Mišustin, minister obrany Sergej Šojgu, minister zahraničia Sergej Lavrov, šéf ruskej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin alebo podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev.

Incident v Machačkale nebol jediný svojho druhu v Rusku v poslednom čase. V sobotu (28.10.) obkľúčil dav nahnevaných ľudí hotel v meste Chasavjurt v Dagestane kvôli fáme, že sa v ňom ubytovali utečenci z Izraela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet