Na hlavný obsah

Ruský minister Šojgu varoval Západ: Eskalácia konfliktu s Ruskom môže viesť k stretu jadrových mocností

Západ obvinil aj zo snahy rozšíriť konflikt do azijsko-pacifickej oblasti.

Ruský minister Šojgu varoval Západ: Eskalácia konfliktu s Ruskom môže viesť k stretu jadrových mocností
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu na vojenskom fóre v Číne varoval Západ pred eskaláciou konfliktu s Ruskom, ktorá by mohla viesť k priamemu vojenskému stretu jadrových mocností. Napísala to agentúra TASS. Agentúra Reuters dala varovanie do súvislosti s podporou Západu Ukrajine, ktorú Rusko vlani vo februári napadlo.

„Línia Západu spočívajúca v neustálom stupňovaní konfliktu s Ruskom so sebou nesie hrozbu priameho vojenského stretu jadrových veľmocí, ktorý by viedol ku katastrofálnym následkom,“ vyhlásil Šojgu.

Spojené štáty a NATO podľa neho očakávajú, že sa im podarí „podkopať bezpečnosť Ruska a zbaviť nás vôle k odporu“. Západ obvinil tiež z toho, že keď „vyprovokoval“ krízu v Európe, tak sa usiluje o potenciálne rozšírenie konfliktu aj do ázijsko-pacifickej oblasti. Ako „príkladný“ naopak ocenil model rusko-čínskych vzťahov.

Moskva podľa správ médií pôvodne počítala s tým, že sa jej Ukrajinu podarí obsadiť v priebehu niekoľkých dní. Ukrajincom sa ale podarilo v prvých dňoch bojov ubrániť Kyjev a teraz už vojna, predovšetkým na východe krajiny, pokračuje viac ako 20 mesiacov.

Británia, ktorá rovnako ako ďalšie západné krajiny Ukrajinu podporuje vojensky aj finančne, minulý týždeň zverejnila odhad. Podľa neho v bojoch na Ukrajine zomrelo alebo utrpelo ťažké zranenie až 190 000 ruských vojakov. Vysoké straty má aj Ukrajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet