Na hlavný obsah

Súd s Petrom Kažimírom: Výpovede kľúčového svedka Imreczeho nesú znaky vierohodnosti, vyjadrila sa znalkyňa

Pojednávanie bude pokračovať v novembri.

Súd s Petrom Kažimírom: Výpovede kľúčového svedka Imreczeho nesú znaky vierohodnosti, vyjadrila sa znalkyňa
Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. Foto: TASR/Ondrej Hercegh

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v pondelok (16.10.) pokračovalo hlavné pojednávanie s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom. V druhej časti pojednávania sudca vypočúval znalkyňu, ktorá posudzovala dôveryhodnosť svedka bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. 

Skonštatovala, že výpovede Františka Imreczeho v tejto veci nesú znaky vierohodnosti. Informovala o tom redaktorka RTVS Jozefína Ilavská, ktorá je priamo na súde v Pezinku.

Peter Kažimír sa mal podľa Františka Imreczeho, kľúčového svedka v tomto prípade podplácania, dopustiť v roku 2017. Odovzdať mu mal úplatok vo výške 48 000 eur a požadovať mal za to urýchlené a prednostné vyplatenie jednotlivých nárokov na nadmerný odpočet DPH.

Sudca mu za podplácanie uložil trest 100 000 eur. Prokurátor ale podal odpor. Nesúhlasil s tým ani Peter Kažimír a tak sa celý prípad dostal na súd.

Počas prvej časti pondelkového hlavného pojednávania prebiehalo vypočúvanie zamestnankyne daňového úradu. Pre možný únik daňového a bankového tajomstva bola verejnosť zo súdnej siene vylúčená.

Obhajoba opakovane žiadala o vylúčenie verejnosti aj pri vypočúvaní znalkyne, sudca na to však nevidel dôvody.

Obhajca navrhol vykonávať dokazovanie čítaním listín na ďalšom termíne. Prokurátor s týmto návrhom súhlasil. Pojednávanie bude pokračovať 9. novembra 2023.

Reakciu na pondelkové pojednávanie RTVS odvysielala v televíznom spravodajstve:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko