Na hlavný obsah

Z europarlamentu do Národnej rady SR. Takto sa zmení plat M. Šimečku

PS potvrdilo, že bude kandidátom na post podpredsedu parlamentu.

Z europarlamentu do Národnej rady SR. Takto sa zmení plat M. Šimečku
Michal Šimečka v pléne Európskeho parlamentu. Foto: European Union

Michal Šimečka príde po odchode z Európskeho parlamentu (EP) o viac ako desaťtisíc eur ročne. Predseda Progresívneho Slovenska v piatok oznámil, že funkcie podpredsedu EP sa vzdá k 17. októbru a opäť zopakoval, že sa z bruselských lavíc plánuje presunúť do Bratislavy.

„Tak, ako som sľúbil, naplno sa vraciam do slovenskej politiky. Ako líder opozície budem dôsledne kontrolovať kroky vlády Smeru, Hlasu a SNS,“ napísal na sociálnej sieti Facebook. Europoslanecký mandát mu zanikne v momente zloženia sľubu poslanca v národnom parlamente. Jeho prvým náhradníkom v EP bude Jozef Mihál.

Podľa nadácie Zastavme korupciu zarobil vlani Šimečka ako podpredseda Európskeho parlamentu po zrazení dane pre Európsku úniu 90-tisíc eur.

Hrubý mesačný plat poslancov Európskeho parlamentu predstavuje od januára tohto roku výšku 9 975,42 eur. Tento plat sa vypláca z rozpočtu EP, podlieha dani Európskej únie a znižuje sa o príspevok na poistenie. Po odčítaní týchto položiek predstavuje 7 776,06 eur. Ako Šimečka v minulosti priznal, funkcia podpredsedu EP mu zvýšenie platu nepriniesla.

Výška Šimečkovho platu sa po novom bude odvíjať od funkcie, ktorú bude v slovenskom parlamente zastávať. Robert Fico avizoval, že vládna koalícia si bude ctiť tradície a výsledky volieb, čo znamená, že post podpredsedu parlamentu ponúknu strane, ktorá vo voľbách skončila ako druhá. Strana Progresívne Slovensko potvrdila, že kandidátom na podpredsedu bude Michal Šimečka.

„V prípade, že vznikajúca koalícia Smeru, Hlasu a SNS dodrží nepísané zvyklosti, bude kandidátom Progresívneho Slovenska na pozíciu podpredsedu NR SR predseda PS Michal Šimečka, ktorý bol aj lídrom kandidátky hnutia do parlamentných volieb,“ potvrdilo pre portál spravy.rtvs.sk hnutie Progresívne Slovensko.

Priemerný plat člena NR SR

V roku 2023 zarobí poslanec parlamentu viac ako 6 000 eur mesačne. Sumu tvorí základný plat vo výške 3 912 eur, ku ktorému sa pripočítavajú tzv. paušálne náhrady, ktorých výška sa líši podľa toho, z akého kraja poslanec pochádza. V prípade Šimečku to bude 2 348 eur.

O ďalších 331,94 eura si polepší v prípade, že sa naozaj stane podpredsedom NRSR. Mesačne by tak mal zarábať 6 591,94 eura mesačne, a teda viac ako 79-tisíc eur ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko