Na hlavný obsah

Zelenskyj: Sme si istí, že Rusko podporuje operácie Hamasu

Vyjadril tiež obavy nad odvrátením medzinárodnej pozornosti od vojny na Ukrajine.

Zelenskyj: Sme si istí, že Rusko podporuje operácie Hamasu
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vystupuje s príhovorom počas pietnej ceremónie v Buči. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (10. 10.) obvinil Rusko z podporovania palestínskej militantnej skupiny Hamas v konflikte s Izraelom. Vyjadril tiež obavy nad odvrátením medzinárodnej pozornosti od vojny na Ukrajine vo svetle udalostí v Izraeli a pásme Gazy. Informuje o tom agentúra AFP.

„Sme si istí, že Rusko podporuje takým alebo onakým spôsobom operácie Hamasu,“ uviedol Zelenskyj v rozhovore pre francúzsku televíziu France 2.

„Súčasná kríza… svedčí o fakte, že Rusko sa naozaj snaží vykonávať destabilizujúce kroky po celom svete,“ dodal ukrajinský prezident.

Zároveň vyjadril znepokojenie nad tým, že by sa medzinárodné spoločenstvo mohlo odvrátiť od vojny na Ukrajine vo svetle „tragédie“, ktorá postihla Izrael po útokoch Hamasu.

„Nechcem to porovnávať. Na Ukrajine je príšerná vojna. V Izraeli stratili mnohí svojich milovaných. Tieto tragédie sú odlišné, no obe sú obrovské,“ uviedol Zelenskyj.

Osud Ukrajiny závisí od jednoty sveta

Odvrátenie medzinárodnej pozornosti by podľa neho malo pre Ukrajinu následky. „Osud Ukrajiny závisí na jednote zvyšku sveta. Jednota sveta veľmi závisí od jednoty Spojených štátov,“ domnieva sa Zelenskyj.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine Zelenskyj povedal, že protiútok, ktorý ukrajinská armáda spustila v júni, pokračuje na viacerých frontoch. „Vo všetkých prípadoch dosahujeme pokrok,“ uviedol ukrajinský líder.

Dodal však, že protiútok je veľmi zložitý predovšetkým preto, že Rusko si vybudovalo veľmi komplexnú sieť opevnení, ktoré pozostávajú z mínových polí, protitankových nástrah a zákopov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet