Na hlavný obsah

Ľudia sa boja, nemajú skúsenosť s vojnou. RTVS hovorila s jedným zo Slovákov, ktorí čakajú na vládny špeciál z Izraela

Viacerí sa nemajú ako dostať domov.

Ľudia sa boja, nemajú skúsenosť s vojnou. RTVS hovorila s jedným zo Slovákov, ktorí čakajú na vládny špeciál z Izraela
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko neodporúča cestovať do Izraela. Ministerstvo zahraničných vecí sprísnilo cestovné odporúčanie. Najväčšiu skupinu Slovákov, ktorí v krajine aktuálne sú, tvoria dovolenkári. Redakcia RTVS sa spojila s jedným z turistov, ktorý sa dostal na zoznam tých, ktorí sa v stredu vrátia domov vládnym špeciálom.

Väčšina slovenských dovolenkárov sa už z Izraela vrátila, no niektorí sa domov stále nemajú ako dostať. Letecké spoločnosti totiž rušia lety, niekedy aj na poslednú chvíľu. Pán Maštrla rieši, ako zabezpečí návrat účastníkov pútnického poznávacieho zájazdu.

Viac o situácii s cestovnými kanceláriami zisťoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

„Máme tam momentálne okolo 150 ľudí, teda tri skupiny, ktoré sa nachádzajú v Betleheme a čaká sa na to, kedy pôjdu domov,“ opísal situáciu riaditeľ cestovnej kancelárie Awertour Vladimír Maštrla.

Maštrla hovorí, že jednou z možností by bolo dostať turistov niekam do Európy, kam by po nich prišli autobusom. Nádeje však vkladá do repatriačných letov.

„Komunikujeme s veľvyslanectvom v Tel Avive, lebo oni aj rozhodujú o tom, že kto poletí, v ktorom lietadle, takže poslali sme im zoznamy,“ priblížil Maštrla. V Izraeli ja už viac ako týždeň na pútnickom zájazde aj Lukáš. Aj keď s komplikáciami, redakcia sa s ním spojila telefonicky.

„Čo sme tu tak skupinka, tak držíme sa nejako pokope, niektorí sa boja viac, niektorí menej. Treba uznať aj to, že Slováci nemajú takúto skúsenosti s vojnou v priamom prenose ako tu. Čiže je to oprávnený strach, samozrejme,“ povedal účastník pútnického zájazdu Lukáš Koscelník .

Jeho skupina sa dostala na zoznam cestujúcich prvého repatriačného letu. Z Izraela by mali odletieť na pravé poludnie miestneho času. „Už len vlastne čakáme, už máme zbalené kufre a zajtra by sme mali odletieť aj priletieť,“ dodáva Lukáš.

Ministerstvo pošle vládny špeciál opakovane

Ministerstvo zahraničných vecí je pripravené poslať vládny špeciál do Izraela opakovane, a to ešte do konca týždňa. Využiť ho môžu nielen tí, ktorí tam vycestovali cez cestovnú kanceláriu, ale aj tí, ktorí tam išli individuálne.

„Títo tiež majú možnosť, v prípade, že sú v núdzi a nemajú možnosť komerčného návratu leteckou spoločnosťou na Slovensko domov do vlasti, kontaktovať veľvyslanectvo. Ak tak ešte neurobili, vyzývame ich, aby tak urobili. Veľvyslanectvo im poskytne všetok informačný servis, zapíše si ich údaje, pridá ich do zoznamu a bude ich informovať, ako ďalej postupovať,“ vysvetlil hovorca ministerstva zahraničných vecí Matúš David.

Ministerstvo zatiaľ nepovedalo, kedy poletí do Izraela ďalší špeciál. Upozorňuje však, že to bude záležať na tom, ako rýchlo izraelská strana vydá letecké povolenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet