Na hlavný obsah

Ak by ma odvolali, som rozhodnutý podať ústavnú sťažnosť, vyhlásil predseda súdnej rady J. Mazák

Rozhodnutie vlády odvolať členov rady vnímal rozpačito.

Ak by ma odvolali, som rozhodnutý podať ústavnú sťažnosť, vyhlásil predseda súdnej rady J. Mazák
Na snímke vľavo predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR

Ústavná sťažnosť odvolaných členov súdnej rady by mala uspieť. Myslí si to predseda Súdnej rady SR a bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák. Povedal to v relácii Rádia Slovensko Otvorene s Annou Vargovou.

„Rozhodnutie vlády som vnímal rozpačito. Medzi odvolanými členmi súdnej rady sú dvaja, ktorých vymenovala vláda SR ešte v čase, keď členov rady nebolo možné odvolať,“ uviedol Mazák.

Predseda súdnej rady upozornil, že keď títo sudcovia prijímali vymenovanie, tak počítali s tým, že budú funkciu zastávať celé päťročné obdobie. Ústavný zákon, ktorý odvolanie umožnil, prijali až po ich vymenovaní a nemal by sa uplatňovať retroaktívne.

Vypočujte si celú reláciu Rádia Slovensko Otvorene s Annou Vargovou, ktorej hosťom bol predseda Súdnej rady SR Ján Mazák:

„Jedného z odvolaných členov vymenovali až po prijatí novely. Tam by mohli byť iné dôvody, prečo by sťažnosť mohla mať úspech,“ hovorí Mazák.

Ak by ich sťažnosti Ústavný súd nevyhovel, tak Mazák nevylučuje, že by sa sudcovia mohli obrátiť na európske inštitúcie. Predovšetkým teda na Európsky súd pre ľudské práva.

Ján Mazák je nominantom Národnej rady SR. „Ak by ma odvolali, tak som pevne rozhodnutý podať ústavnú sťažnosť,“ vyhlásil.

Čo urobí NR SR?

Vláda na svojom druhom zasadnutí odvolala členov súdnej rady, ktorí boli nominantmi vlády Igora Matoviča (Slovensko). Dvaja z troch odvolaných členov rady avizovali ústavnú sťažnosť proti tomuto rozhodnutiu.

Zatiaľ nevedno, či rovnaký postup s odvolaním svojich nominantov zvolí aj Národná rada SR. Ak áno, tak by spolu prišla rada o tretinu členov. Bol by to významný zásah do zloženia rady. Slovensko už tri roky čelí výhradám Európskej únie pre úpravu, ktorá takýto zásah do nezávislosti súdnej moci umožňuje.

Možnosť odvolať členov súdnej rady pred skončením ich funkčného obdobia kritizuje aj Združenie sudcov Slovenska. V roku 2021 označila skupina 32 poslancov strany Smer-SD, ktorých zastupovala kancelária Roberta Kaliňáka, možnosť predčasného odvolania členov rady za zásah do ich ústavných práv.

Súčasný postup vlády však umožnil ústavný zákon, ktorým vláda Igora Matoviča zaviedla možnosť odvolať členov rady kedykoľvek a bez dôvodu.

Matovičova vláda tento zákon síce nevyužila, časť členov sa vtedy funkcií sama vzdala, ale prelomila rozhodnutie pléna Ústavného súdu z roku 2018, podľa ktorého ,,člena Súdnej rady Slovenskej republiky nemožno odvolať v priebehu jeho päťročného funkčného obdobia orgánom, ktorý ho na tento post nominoval.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko