Na hlavný obsah

Bezplatnému bežkovaniu na Štrbskom Plese je koniec. Správca za poplatok sľubuje profesionálnu kvalitu

Prvé bežkovanie plánujú už na začiatku decembra.

Bezplatnému bežkovaniu na Štrbskom Plese je koniec. Správca za poplatok sľubuje profesionálnu kvalitu
Na ilustračnej snímke bežkári. Foto: RTVS

Končí sa éra bezplatnej bielej stopy na Štrbskom Plese. V bežeckom areáli na Štrbskom Plese si už na lyžiach zadarmo nezabeháte. Pri vstupe na bežecké trate budete musieť vytiahnuť nejaké to euro z vrecka. Novinka zrejme nadšencov bielej stopy nepoteší, ale správca za ňu garantuje profesionálnu kvalitu.

To, čo bol minulú zimu len zámer, je už potvrdená realita. Kto bude chcieť na bežkách brázdiť trasy v bežeckom areáli Snow na Štrbskom Plese, musí zaplatiť vstupný poplatok.

„Denne je to päť eur na osobu, potom je to 70 eur a 150 eur na celú sezónu. Nie je to nejako likvidačné,“ hovorí správca bežeckého areálu na Štrbskom Plese Peter Mosný.

Spoplatneniu bežkovania v areáli na Štrbskom Plese sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Na faktúry za elektrinu, zasnežovanie, úpravu tratí, naftu a opravy ratrakov musí nájsť obec Štrba v rozpočte viac ako 240-tisíc eur. Z vlastného to vraj už ďalej ťahať nedokážu.

„Štrbské Pleso bolo možno jedno z posledných stredísk takej kvality v porovnaní s inými v zahraničí, ktoré ešte nemalo spoplatnené trate. Je to teda nevyhnutnosť, aby sme vedeli garantovať to, na čo sú ľudia zvyknutí,“ vyhlásil poradca starostu obce Štrba Štefan Bieľak.

Prvé bežkovanie plánujú už na začiatku decembra

Vstupné do bežeckého areálu správcovi pomôže udržiavať kilometre kvalitnej „bielej stopy“ až päť mesiacov v roku – od decembra do Veľkej noci.

„Samozrejme, že ľudia budú hundrať, ale nie je to na mieste. Poplatok je skutočne symbolický a je to všade vo svete. Stotožňujem sa s tým, aby bežkári prispeli na bežecké lyžovanie,“ skonštatoval organizátor bežeckých pretekov, OOCR Tatry Podhorie Peter Hritz.

Vstupné do bežeckého areálu by podľa predbežných prepočtov mohlo pokryť aspoň štvrtinu nákladov na údržbu bežeckých tratí.

Ak prídete na bežky, ale nebudete chcieť platiť vstupné, tak v Tatrách sú aj iné trate, ktoré sú však odkázané na prírodný sneh.

„Sú bezplatné, je ich zhruba 80 kilometrov. Pokiaľ teda prajú prírodné podmienky a je dostatok snehu,“ priblížila riaditeľka OOCR Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Ak to počasie umožní, v bežeckom areáli na Štrbskom Plese chcú nachystať kvalitnú bielu stopu na prvý decembrový víkend.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny