Na hlavný obsah

Prinesú Vianoce bežné alebo nadnormálne počasie? Takto to vidia meteorológovia SHMÚ

Či bude snežiť alebo pršať sa zatiaľ odhadnúť nedá.

Prinesú Vianoce bežné alebo nadnormálne počasie? Takto to vidia meteorológovia SHMÚ
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Počasie na Vianoce bude tento rok pravdepodobne teplotne normálne alebo slabo nadnormálne. Uviedli v predpovedi na sviatky pre spravodajský portál Správy RTVS meteorológova SHMÚ Pavol Beránek a Štefan Dlhoš.

„Podľa aktuálnej dlhodobej predpovede teplotnej odchýlky od normálu od modelu ECMWF sa v našej oblasti v týždni 19. 12. až 25. 12. očakáva nulový alebo takmer nulový signál. V okolí Slovenska sa však na značnej ploche nachádza signál teplotnej odchýlky +1 až +3°C,“ odôvodnili predpoveď meteorológovia.

Mapa s odchýlkou priemernej teploty od normálu.
Mapa s odchýlkou priemernej teploty od normálu.Foto: SHMÚ

Ďalej priblížili, že podľa normálu býva počas vianočných sviatkov v Poprade ráno -7 stupňov a krátko popoludní 1 stupeň. V Hurbanove na juhozápade Slovenska býva na Vianoce ráno okolo -2 stupňov, popoludní 4 stupne.

Čo sa týka zrážok, momentálne podľa Beránka a Dlhoša nie je vôbec jasné, koľko zrážok na Slovensku spadne. Nedá sa predpovedať ani to, v akej forme by sa mohli vyskytnúť.

„V predpovedi odchýlky očakávaného úhrnu zrážok od normálu na obdobie 19.12. až 25.12. nie je pre našu krajinu a širšie okolie žiaden signál. Takže momentálne nie je vôbec jasné koľko zrážok na Vianoce v našej oblasti spadne a či budú v nižších polohách len vo forme dažďa, prípadne mrholenia alebo aj vo forme sneženia,“ skonštatovali meteorológovia SHMÚ.

Mapa s odchýlkou úhrnu zrážok od normálu.
Mapa s odchýlkou úhrnu zrážok od normálu.Foto: SHMÚ

Meteorológovia zároveň zdôraznili, že v tejto predpovedi na Vianoce, teda šesť týždňov vopred, je ešte „mimoriadne veľká miera neistoty“, respektíve nepresnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko