Na hlavný obsah

Česko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom, pridáva sa k nemu aj Poľsko

Český minister hovorí o "migračnom domine".

Česko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom, pridáva sa k nemu aj Poľsko
Ilustračná snímka - Kontrola na českých hraniciach. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Kontroly na hraniciach so Slovenskom budú pokračovať najmenej do 3. januára. Na návrh ministra vnútra Víta Rakúšana (STAN) to v stredu (22. 11.) schválila vláda. Náhodné kontroly, ktoré majú brániť nelegálnej migrácii cez české územie, by inak skončili v stredu o polnoci.

Predĺženie kontrol na hraniciach so Slovenskom ohlásilo aj Poľsko. Kontroly tak budú trvať 3. decembra. Vyplýva to zo stredajšieho nariadenia poľského ministerstva vnútra, informuje TASR na základe správy tlačovej agentúry PAP.

Český minister Rakúšan zdôraznil, že jeho krajina reaguje na „migračné domino“ v strednej Európe, Česko sa vzhľadom na rozhodnutia okolitých štátov nemôže zachovať inak.

Česko spustilo v koordinácii s Poľskom kontroly na hraniciach so Slovenskom 4. októbra, pôvodne na desať dní. Po opätovnom predĺžení sa opatrenie pretiahne na zhruba štvrť roka.

Týmto krokom vstupujú kontroly do nového právneho režimu, pripomenul Rakúšan. Česko sa však podľa Rakúšana dôsledne riadi schengenským kódexom a európskou legislatívou a minister počíta s tým, že potrebnú únijnú notifikáciu dostane. „Nie je to solitérne rozhodnutie ČR,“ zdôraznil.

Ako predsedajúci krajiny Visegrádskej skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) iniciovalo Česko schôdzku týchto krajín, na ktorej by malo ísť o to, kedy by mohli kontroly skončiť. „Nasledujúci pondelok sa uskutoční v Maďarsku na podnet ČR rokovania V4 primárne venované otázkam migrácie v európskom i stredoeurópskom priestore,“ uviedol Rakúšan. Dorazia podľa neho aj ministri vnútra Rakúska a Nemecka.

Skontrolovali státisíce osôb

Od spustenia kontrol do pondelka (20. 11.) podľa Rakúšana policajti skontrolovali 398 962 osôb. „Pri nelegálnej migrácii polícia odhalila 1 167 osôb, zároveň bolo zadržaných 56 osôb v súvislosti s trestným činom prevádzačstva,“ doplnil minister vnútra.

Rakúšan hovoril pôvodne o tom, že by vláda mohla v stredu hlasovať o predĺžení kontrol do 5. decembra. Dlhšie obdobie schválila vláda podľa neho preto, aby nemusela rozhodovať opakovane. Kabinet je pripravený kontroly zmierniť skôr, ak to bude možné.

„Zatiaľ úplne zodpovedne hovorím, že situácia k tomu, bohužiaľ nedozrela, čísla nelegálnej migrácie sú stále vysoké. Ak majú ostatné krajiny záujem udržať kontroly, neviem si predstaviť, že by sme my boli tým štátom, ktorý ich ako jediný zruší, „povedal Rakúšan.

Opatrenia totiž zaviedli v posledných mesiacoch aj ďalšie krajiny v regióne. Slovensko naposledy v pondelok oznámilo predĺženie kontrol na maďarskej hranici do 23. decembra, Nemecko minulý týždeň rozhodlo o predĺžení kontrol na hraniciach s Českom, Poľskom a Švajčiarskom o 20 dní do 4. decembra.

Kontroly sa na česko-slovenskej hranici opakujú po roku, vlani ich kvôli prílevu migrantov ČR zriadila koncom septembra a trvali do začiatku februára. České úrady zdôrazňujú, že situácia je tento rok výrazne lepšia ako pred rokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet