Na hlavný obsah

Etický kódex poslancov u nás v praxi neexistuje, v iných krajinách je štandardom. Vyriešiť by to chcela opozícia

Odvoláva sa naň pritom aj rokovací poriadok.

Etický kódex poslancov u nás v praxi neexistuje, v iných krajinách je štandardom. Vyriešiť by to chcela opozícia
Potýčka medzi poslancami Jánom Mažgútom a Igorom Matovičom. Foto: RTVS

Aj keď rokovací poriadok parlamentu sa na neho odvoláva, v praxi neexistuje. Reč je o etickom kódexe poslancov Národnej rady (NR) SR. Jeho návrh pripravujú poslanci Progresívneho Slovenska po nedávnej slovnej potýčke medzi poslancami Igorom Matovičom (Slovensko) a Jánom Mažgútom (Smer-SD).

Prvý menovaný začal pred živým vysielaním v televízii druhého urážať. Novinári odvtedy nemôžu naživo vysielať z vestibulu parlamentu. Je však otázne, v akej forme a či vôbec bude schválený. Podľa odborníka môže byť problém aj s jeho vymožiteľnosťou.

Etickému kódexu poslancov sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Füle:

Etický kódex je v iných európskych parlamentoch bežná vec, hovorí predseda poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska Martin Dubéci. Už dnes existuje možnosť udeliť poslancovi sankciu cez mandátovo-imunitný výbor.

Cieľom je však vytvoriť všeobecné pravidlá pre správanie sa poslancov, aby k rozhodnutiam, ako je napríklad vykázanie z rokovacej sály, neprichádzalo ad hoc, ale na základe jasných noriem.

„Správanie poslancov v pléne, v budove aj v širšom kontexte. Malo by sa to týkať slovných prejavov, fyzických kontaktov, vzťahov medzi poslancami, k médiám, voči zamestnancom kancelárií, prijímania darov, prípadne možných konfliktov záujmov,“ priblížil poslanec Dubéci, čo by mal upravovať etický kódex.

Otázna podoba i vymožiteľnosť

Prvý koncept chcú predstaviť na poslaneckom grémiu budúci týždeň a následne začať pracovať na dokumente aj s ostatnými poslaneckými klubmi.

„Jednou z priorít predsedu parlamentu je presadiť slušnosť a vzájomný rešpekt medzi politickými stranami. Ku kódexu, ktorý pripravujú opoziční poslanci, sa nevie vyjadriť, nakoľko nepozná jeho text,“ uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) Patrícia Medveď Macíková.

V Smere-SD sa o tejto téme zatiaľ nerozprávali. „Samozrejme, sú poslanci, ktorí sa dlhodobo vyjadrujú neslušne, za hranicou dovoleného. Ja k týmto poslancom nepatrím. Myslím si, že by sa mohol nájsť nejaký nástroj, aby bol ešte prísnejší, než je to v dnešnej podobe,“ myslí si poslanec Marián Kéry (Smer-SD).

Problémom etického kódexu môže byť jeho vymožiteľnosť, vysvetľuje Ján Ivančík z Transparency International Slovensko. Otázne podľa neho je aj to, či vôbec a v akej podobe bude nakoniec schválený.

„Niečo ako nenadávať si na verejnosti alebo v priestoroch Národnej rady SR, by malo byť základným štandardom výbavy morálky každého jednotlivca. Žiaľ, ak sa bavíme o tom, že potrebujeme nejaké sankcie na to, aby sme to dokázali docieliť, tak v tom prípade narážame na limity toho, že by sme museli poslancom siahnuť na ich právo vyjadrovať sa v parlamente, a to by bol veľký problém,“ dodal Ivančík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál