Na hlavný obsah

Eurokomisia vyhodnotila tretiu slovenskú žiadosť o platbu z plánu obnovy. Štát môže získať vyše 600 miliónov eur

Žiadosť ešte posúdi Hospodársky a finančný výbor.

Eurokomisia vyhodnotila tretiu slovenskú žiadosť o platbu z plánu obnovy. Štát môže  získať vyše 600 miliónov eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia (EK) vyhodnotila pozitívne ďalšie splnené opatrenia z plánu obnovy. Slovensko je tak bližšie k vyplateniu tretej žiadosti o platbu, ktorú si podalo v septembri tohto roka vo výške 815 miliónov eur.

Po odpočítaní predfinancovania Slovensko v rámci tejto žiadosti dostane 662 miliónov eur, o čom v piatok informoval Úrad vlády (ÚV) SR.

„Dnes je významný deň pre Slovensko. Hodnotenie EK potvrdzuje, že realizácia plánu obnovy ide správnym smerom. Teraz je dôležité pokračovať a do konca roka si podať štvrtú žiadosť o platbu a zároveň naštartovať investície do regiónov,“ uviedol vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

ÚV SR informoval, že súčasťou posudzovania jednotlivých žiadostí o platby je aj kontrola toho, či žiadny z predtým splnených míľnikov nebol zmenený.

EK teraz postúpi žiadosť Hospodárskemu a finančnému výboru a pri hodnotení zohľadní aj jeho stanovisko. Ak bude posúdenie kladné, povolí sa vyplatenie finančného príspevku.

„Predošlé platby Slovensko dostalo v plnej výške, sme tak medzi prvými šiestimi krajinami, ktoré sú takto ďaleko v celom procese a už si podali tri žiadosti o platbu. Po obdržaní tretej žiadosti budeme mať doma spolu vyše dve miliardy eur za splnené opatrenia,“ dodal ÚV SR.

Obsahuje 27 míľnikov

Tretia žiadosť o platbu sa skladá z 27 míľnikov a cieľov. Týkajú sa najmä zelených opatrení, či už ochrany prírody, obnovy rodinných domov, podpory obnoviteľných zdrojov energie, ako aj oblasti vzdelávania.

Významný počet míľnikov sa týka aj témy inovácií a výziev na podporu vedy a výskumu a digitalizácie.

Úspešným plnením míľnikov a cieľov má Slovensko šancu podať si spolu deväť žiadostí o platbu z plánu obnovy.

„Nasleduje štvrtá žiadosť o platbu vo výške 924 miliónov eur, ktorú si plánujeme podať do konca tohto roka. Celková alokácia plánu obnovy je po jeho aktualizácii 6,4 miliardy eur,“ uzavrel ÚV SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika