Na hlavný obsah

Študenti prejavujú vysoký záujem o štipendium, prihlásili sa oň tisíce študentov. Všetkým ho vyplatiť nedokážu

Požiadať oň môžu maturanti, ktorí sa prihlásili na vysokú školu.

Študenti prejavujú vysoký záujem o štipendium, prihlásili sa oň tisíce študentov. Všetkým ho vyplatiť nedokážu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Záujem o štipendium v hodnote deväťtisíc eur pre maturantov, ktorí chcú zostať na slovenských vysokých školách, je trojnásobne vyšší, než sa dá vyplatiť. Je to jeden z nástrojov, ako chce štát zabrániť odlivu talentovaných ľudí do zahraničia.

Podľa analytika by sa však mal sústrediť na ich prilákanie. Predošlá vláda zanechala pre tú súčasnú aj dokument s riešeniami. Študentka Tímea poberá štipendium za to, že študuje doma, už druhý rok. Mesačne dostáva 300 eur. Za tri roky bakalárskeho štúdia to bude deväťtisíc eur.

„Internát si zaplatím, stravu, čiže som odbremenená od záťaže rodičov. Na druhej strane mi to vyjde aj na nejaké rozvojové aktivity. Napríklad som si vďaka tomu zaplatila kurz v divadle, kurz dabingu, športový klub, do ktorého teraz chodím,“ priblížila študentka Tímea Vrtíková.

Téme štipendií sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Uchádzať sa oň môže každý, kto má maturitu a zapísal sa na denné štúdium na vysokej škole. Záujem bol tento rok nadmieru vysoký, prihlásilo sa viac ako 4 500 uchádzačov. Peniaze dostáva od septembra však iba 1 550 mladých. Rezort ich pre ďalších maturantov viac nemá, objem financií z plánu obnovy presne určili.

„Ešte budú aj na budúci rok. Budeme diskutovať o tom, ako vytvoríme nejaký zmysluplný systém motivačných štipendií, podľa toho, kde potrebujeme budúcich absolventov,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

To, či mladých takéto kroky rezortu na Slovensku udržia, pocítime zhruba o tri roky. Do budúcna by sa podľa Študentskej rady vysokých škôl mal štát zamerať nielen na bakalárov, ale aj na vyššie ročníky.

„Chápeme myšlienku, že to treba na začiatku podchytiť, ale potom v tom treba vytrvať,“ povedala predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Zuzana Hozlárová.

Analytik štipendiá kritizuje

„Ja by som sa sústredil skôr ako na podplácanie maturantov na prilákanie tých študentov, ktorí odišli do zahraničia. Využil by som tie peniaze, ktoré sme ušetrili spôsobom, že tu nemuseli študovať. Keby sme im ponúkli vyššie čisté mzdy, tak by sme ich mohli prilákať,“ uviedol analytik INESS Róbert Chovanculiak.

Ďalšie riešenia, ako pritiahnuť šikovných späť, pripravila ešte úradnícka vláda. „Táto vláda nevie zmeniť všetko, ale môže naštartovať aspoň niektoré procesy, ktoré, ak si osvojí aj ďalšia vláda, tak môže priniesť aj postupne nejaké pozitívne zmeny,“ avizoval v septembri bývalý premiér Ľudovít Ódor.

Dokument úradníckej vlády podľa všetkého nevyjde nazmar. „Je tam mnoho dobrých vecí a mnohé z nich sú zakomponované aj vo víziách a cieľoch PVV,“ dodal Drucker.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko