Na hlavný obsah

Hamas prepustil prvých rukojemníkov. Izrael na oplátku oslobodil palestínskych väzňov

Medzi prepustenými boli ženy a deti.

Hamas prepustil prvých rukojemníkov. Izrael na oplátku oslobodil palestínskych väzňov
Izraelské väzenské vozidlo preváža palestínskych väzňov. Foto: TASR/AP

Palestínske hnutie Hamas v piatok (24. 11.) prepustilo 24 rukojemníkov, ktorých uniesli 7. októbra pri útoku na Izrael. Na základe dohody o prímerí sa tak do Egypta dostalo aj 13 izraelských rukojemníkov – žien a detí – ktorých má izraelská armáda následne prepraviť do Izraela.

Okrem toho Katar informoval o prepustení desiatich zajatcov Thajčanov a jedného Filipínca. Z izraelských väzníc výmenou za rukojemníkov prepustili 39 palestínskych väzňov – žien a detí – na Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu.

Rukojemníkov po 16.00 h SEČ odovzdali pracovníkom Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), ktorí ich previezli do Egypta cez hraničný priechod Rafah. Tam na nich čakali izraelskí vojaci so zdravotníkmi. So svojimi príbuznými sa potom prepustení majú stretnúť v izraelských nemocniciach.

V Pásme Gazy začalo v piatok o 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ) platiť prvé prímerie vo vojne Izraela s Hamasom, ktorá sa začala 7. októbra útokom Hamasu na Izrael.

Pokoj zbraní má trvať zatiaľ štyri dni, počas ktorých má Hamas prepustiť spolu 50 z 240 ľudí unesených. Z izraelských väzníc sa má dostať 150 Palestínčanov. V oboch prípadoch ide o ženy, deti a mladistvých.

Prímerie využili tiež tisíce obyvateľov Pásma Gazy na to, aby sa vrátili do svojich domovov, odkiaľ ich vyhnalo v predchádzajúcich siedmich týždňoch izraelské bombardovanie a pozemné operácie. Chcú zistiť, či ich domy ešte stoja, a prípadne si odniesť ďalšie veci.

Prímerie je len dočasné

Niektorí Palestínčania sa však snažia dostať aj z juhu Pásma Gazy na sever. V tom sa im podľa niektorých zdrojov snaží zabrániť izraelská armáda, ktorá zhadzovala aj letáky s upozornením, že napriek prímeriu je sever vojnovou zónou.

Podľa agentúry AP vojaci dvoch Palestínčanov zastrelili a jedenásť ďalších zranili, keď sa im zrejme streľbou do nôh snažili zabrániť v návrate na sever. Podľa denníka Haarec vojaci použili slzotvorný plyn. Hovorca armády povedal, že vec sa vyšetruje.

Izraelská armáda zdôrazňuje, že prímerie je dočasné a že po ňom bude nasledovať obnovenie bojov. V piatok to zopakoval aj minister obrany Joav Galant. Prítomnosť civilistov na severe Pásma Gazy by tak armáde komplikovala boje s Hamasom.

Katar, ktorý dohodu o dočasnom prímerí a výmene rukojemníkov za väzňov spolu s USA a Egyptom sprostredkoval, dúfa, že sa podarí dosiahnuť trvalé prímerie. Hovorí sa aj o možnosti predĺženia dočasného prímeria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet