Na hlavný obsah

V Pásme Gazy sa začalo prímerie. Pár hodín pred tým sa na juhu Izraela ozýval letecký poplach

V krajine očakávajú prepustenie prvých rukojemníkov.

V Pásme Gazy sa začalo prímerie. Pár hodín pred tým sa na juhu Izraela ozýval letecký poplach
Ilustračná snímka - izraelskí vojaci neďaleko hraníc s Pásmom Gazy. Foto: TASR/AP

V Pásme Gazy začalo o 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ) platiť štvordňové prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Uviedli to izraelské médiá a svetové tlačové agentúry.

Popoludní, okolo 15.00 h SEČ, očakávajú v Izraeli prepustenie prvých 13 z 50 rukojemníkov. Na ich oslobodenie Hamas pristúpil výmenou za prepustenie 150 palestínskych väzňov.

Necelé dve hodiny pred očakávaným začiatkom prímeria v bojoch v palestínskom Pásme Gazy sa v piatok (24. 11.) nadránom v izraelských obciach pri hraniciach s palestínskou enklávou rozozvučali sirény oznamujúce letecký poplach.

Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), správy o raketovom útoku, škodách alebo zraneniach však nateraz nie sú k dispozícii.

TOI dodal, že mnohé z dedín a kibucov v bezprostrednej blízkosti hraníc Izraela s Pásmom Gazy sú od masakier, ktoré 7. októbra sprevádzali vpád palestínskych kománd na juh Izraela, až na výnimky vyľudnené.

Izraelský spravodajský web s odvolaním sa na izraelskú verejnoprávnu televíziu KAN citujúcu palestínske médiá súčasne informoval, že v hodinách pred očakávaným začiatkom prímeria – o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ) – izraelská armáda pokračovala v intenzívnom ostreľovaní cieľov v Pásme Gazy.

Obete konfliktu pribúdajú

Palestínske zdroje tvrdia, že útoky izraelskej armády sa sústreďovali na utečenecké tábory Džabálijá, Nusajrát a al-Maghází v severnej Gaze. V neďalekom meste Bajt Láhija boli hlásené prestrelky medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi ozbrojencami.

Tlačový úrad hnutia Hamas v Gaze v noci na piatok aktualizoval počet obetí vojny s Izraelom na 14 854, pričom za uplynulých 24 hodín zahynulo údajne ďalších 322 ľudí.

Túto bilanciu nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. Predpokladá sa, že zahŕňa aj palestínskych civilistov zabitých zblúdenými raketami odpálenými palestínskymi militantmi s cieľom zasiahnuť územie Izraela. Súčasťou bilancie sú zrejme i palestínski ozbrojenci zabití Izraelom.

Hamas doplnil, že za 48 dní bojov s izraelskou armádou bolo zranených približne 36 000 Palestínčanov. Ďalších asi 7 000 Palestínčanov – väčšinou žien a detí – je nezvestných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet