Na hlavný obsah

Izrael ponúka prepustenie 50 palestínskych väzenkýň za ďalších izraelských rukojemníkov

Prímerie predĺžia o dva dni.

Izrael ponúka prepustenie 50 palestínskych väzenkýň za ďalších izraelských rukojemníkov
Ľudia pozerajú na plagáty s izraelskými zajatcami držanými v Gaze. Foto: Chen Junqing/Xinhua News/Profimedia

Izrael schválil zahrnutie 50 palestínskych väzenkýň do zoznamu osôb, ktoré majú byť prepustené, ak radikálne palestínske hnutie Hamas prepustí ďalších izraelských rukojemníkov držaných v Pásme Gazy. Oznámil to v utorok (28. 11.) podľa agentúry Reuters úrad izraelského premiéra.

Podľa izraelského armádneho rozhlasu už izraelská vláda dostala zoznam rukojemníkov, ktorí majú byť prepustení v utorok. Izrael zároveň potvrdil, že v pondelok (27. 11.) výmenou za prepustených rukojemníkov prepustil 33 palestínskych väzňov.

Podľa agentúry Reuters médiá blízke Hamasu spresnili, že Izrael na základe dohody o dočasnom pokoji zbraní prepustil 30 palestínskych detí a tri ženy.

O už štvrtej výmene rukojemníkov Hamasu a palestínskych väzňov z izraelských väzníc v pondelok najskôr informoval Katar, ktorý sprostredkoval dohodu o terajšom prímerí. Jedenásť rukojemníkov, ktorých prepustil Hamas, už je v Izraeli. Tam musia prepustení najskôr podstúpiť lekársku prehliadku a podľa denníka Times of Israel sa už v nemocniciach stretávajú so svojimi príbuznými. Prepustených bolo deväť detí, vrátane jedných trojročných dvojčiat, a dve matky, všetci z kibucu Nir Oz.

Podľa spravodajského webu Axios dostal Izrael zoznam desiatich rukojemníkov, ktorých majú prepustiť v utorok. Úrad izraelského premiéra to zatiaľ nekomentoval.

Izrael výmenou prepustil ďalších 33 palestínskych väzňov. Reuters píše, že pred väznicou Ofer blízko Ramalláhu na okupovanom Západnom brehu Jordánu sa v noci na dnes zhromaždili desiatky Palestínčanov mávajúcich vlajkami Palestíny, Hamasu a Islamského džihádu, keď čakali na prepustenie väznených Palestínčanov.

Desiatky prepustených rukojemníkov

Palestínski svedkovia tvrdili, že izraelská armáda do davu vypustila slzotvorný plyn. Podľa AP už autobus Červeného kríža s prepustenými väzňami dorazil do Ramalláhu, kde ich v uliciach vítali sláviace davy.

Išlo o záverečnú výmenu z dohodnutých a realizovaných štyroch; spolu sa takto malo dostať na slobodu zo zajatia Hamasu 50 rukojemníkov, najmä detí a žien, a tiež asi 150 Palestínčanov väznených v Izraeli, tiež hlavne ženy a mladiství.

Podľa agentúry Reuters Hamas doteraz prepustil 69 zo zhruba 240 rukojemníkov, ktorých zajal 7. októbra pri vpáde do južného Izraela, pri ktorom podľa izraelských údajov zabili viac ako 1 200 ľudí. Izraelská odveta si v Pásme Gazy vyžiadala podľa tamojších úradov okolo 15-tisíc životov, vrátane niekoľkých tisícok detských.

Agentúra AP uvádza, že počas terajšieho prímeria Hamas zatiaľ prepustil 51 Izraelčanov a 19 rukojemníkov iných národností. Hamas a ďalší radikáli tak teraz zadržiavajú až 175 rukojemníkov.

Súčasne s výmenami platilo po štyri dni prímerie. Katarská diplomacia v pondelok večer oznámila, že prestávku v bojoch v utorok predĺžia o ďalšie dva dni. Za ten čas očakávajú prepustenie ďalších 20 Izraelčanov výmenou za 60 väzňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet