Na hlavný obsah

Hamas zverejnil podmienky dohody o prímerí s Izraelom

Dohoda zahŕňa prímerie v Pásme Gazy ustanovené oboma stranami.

Hamas zverejnil podmienky dohody o prímerí s Izraelom
Ilustračná snímka - konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vypukol 7. októbra. Foto: TASR/AP

Hnutie Hamas v stredu (22. 11.) zverejnilo vyhlásenie o dohode o prímerí s Izraelom s konkrétnymi podmienkami vrátane prepustenia rukojemníkov či obmedzenia leteckej dopravy v Pásme Gazy. Informovala o tom stanica Sky News.

„Po niekoľkých dňoch rokovaní oznamujeme… dosiahnutie dohody o humanitárnom prímerí v rozpätí štyroch dní,“ uviedlo hnutie vo vyhlásení. Konštatovalo, že tento výsledok je potvrdením vytrvalého úsilia Kataru a Egypta.

Dohoda zahŕňa prímerie v Pásme Gazy ustanovené oboma stranami a zintenzívnenie vstupu vozidiel s humanitárnou pomocou, zdravotníckymi potrebami či palivom do všetkých oblastí Pásma Gazy.

Jej súčasťou je aj prepustenie 50 izraelských žien a detí vo veku do 19 rokov, ktorých držia ako rukojemníkov v Gaze, výmenou za prepustenie 150 palestínskych žien a detí väznených v Izraeli.

V južnej časti Pásma Gazy nebude počas štyroch dní žiadny pohyb izraelskej leteckej dopravy. Na severe pásma túto dopravu v týchto dňoch povolia len v čase od 10.00 h do 16.00 h miestneho času. Dohoda tiež zahŕňa slobodu pohybu civilistov, najmä po hlavnej dopravnej tepne v enkláve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet