Na hlavný obsah

Izraelská armáda tvrdí, že v zabila vedúceho vývoja zbraní hnutia Hamas

Informuje o tom britský denník The Guardian.

Izraelská armáda tvrdí, že v zabila vedúceho vývoja zbraní hnutia Hamas
Ilustračná snímka - konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vypukol 7. októbra. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v stredu (8. 11.) vyhlásila, že v pásme Gazy zabila Muhsina Abú Zínu, vedúceho vývoja zbraní palestínskeho militantného hnutia Hamas. Informuje o tom britský denník The Guardian.

„Podľa informácií Izraelského úradu pre cenné papiere a spravodajskej služby izraelskej armády (Aman) zabila stíhačka armády Muhsina Abú Zínu,“ uviedla armáda na sociálnej sieti Telegram.

„Zína bol jedným z popredných vývojárov zbraní Hamasu a odborníkom na vývoj strategických zbraní a rakiet, ktoré používajú teroristi Hamasu,“ dodala.

Armáda tiež identifikovala bunku militantov, ktorá na ňu plánovala zaútočiť protitankovými strelami. Zaútočila tiež na bunku, ktorá odpaľovala rakety na Izrael. Oba ciele vraj zničila, informácie sa však nepodarilo nezávisle overiť.

Teroristi Hamasu a ďalších skupín zabili 7. októbra pri masakroch a útokoch v oblastiach Izraela hraničiacich s pásmom Gazy viac než 1 400 ľudí. Ďalších vyše 240 ľudí so sebou odvliekli ako rukojemníkov.

Izraelská armáda následne spustila vzdušné údery na ciele Hamasu v Gaze a neskôr tam vyslala svoje pozemné sily. Podľa ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou Hamasu, prekročil počet zabitých Palestínčanov 10 300. Tieto číslo nemožno v súčasnosti nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet