Na hlavný obsah

Izraelská armáda tvrdí, že dobyla významné vojenské stredisko Hamasu

Podľa palestínskych úradov zomrelo pri nočných vyše 200 ľudí.

Izraelská armáda tvrdí, že dobyla významné vojenské stredisko Hamasu
Na nedatovanej snímke izraelskej armády, izraelskí vojaci počas pozemnej operácie v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tvrdí, že v noci na pondelok (6. 11.) dobyla významné vojenské stredisko palestínskeho hnutia Hamas. Celkovo armáda za posledných 24 hodín udrela na 450 miest spojených s týmto radikálnym hnutím, píše izraelská tlač.

Podľa palestínskych úradov v pásme Gazy, ktoré Hamas ovláda, zomrelo pri izraelských útokoch v noci na pondelok vyše 200 ľudí.

Izraelská armáda uviedla, že sa jej podarilo obsadiť dôležité vojenské stredisko hnutia Hamas, ktorého súčasťou bolo výcvikové zariadenie, pozorovacie stanovište či podzemné tunely. Podľa armády pri bojoch zomreli viacerí príslušníci palestínskeho radikálneho hnutia.

Armáda tiež oznámila, že za posledný deň letectvo vykonalo na 450 útokov na miesta spojené s hnutím Hamas. Išlo napríklad o tunely či odpaľovacie zariadenia pre protitankové rakety. Izrael tvrdí, že pri jednej z týchto akcií zomrel aj šéf špeciálnych bezpečnostných operácií Hamasu Džamál Músá.

Intenzívne údery

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva, ktoré v pásme Gazy kontroluje hnutie Hamas, toto palestínske územie v noci na pondelok opäť čelilo intenzívnym úderom zo strany izraelskej armády.

Podľa ministerstva v noci zomrelo vyše 200 ľudí. Podobné informácie nie je bezprostredne možné overiť z ďalších zdrojov. V nedeľu (5. 11.) palestínske úrady tvrdili, že izraelské údery zabili v pásme Gazy od 7. októbra takmer 10-tisíc ľudí.

V nedeľu izraelská armáda oznámila, že sa jej podarilo rozdeliť 41 kilometrov dlhé pásmo Gazy na severnú a južnú časť. Po útoku hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra, keď zahynulo vyše 1 400 ľudí, izraelská armáda vyzvala obyvateľov severnej časti, aby odišli na juh. Medzi mŕtvymi a unesenými je aj mnoho ľudí z iných krajín.

V pondelok ráno francúzska premiérka Elisabeth Borneová uviedla, že pri útoku zomrelo 40 ľudí s francúzskym pasom a ďalších osem je nezvestných. Medzi nimi sú zrejme aj unesení, povedala premiérka vo vysielaní stanice France Inter.

Cieľom vojenskej operácie je podľa izraelských činiteľov zničiť hnutie Hamas. Podľa agentúry AP, ktorá cituje izraelské médiá, sa očakáva, že izraelská armáda vstúpi do metropoly pásma Gazy v pondelok alebo v utorok (7. 11.). Minulý týždeň armáda uviedla, že mesto obkľúčila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet