Na hlavný obsah

Ján Čurilla ostáva mimo službu, napriek statusu chráneného oznamovateľa. Súd zamietol jeho návrh na neodkladné opatrenie

Rozhodnutie je zatiaľ neprávoplatné.

Ján Čurilla ostáva mimo službu, napriek statusu chráneného oznamovateľa. Súd zamietol jeho návrh na neodkladné opatrenie
Ilustračná snímka - policajt NAKA v uniforme. Foto: Polícia SR, Facebook

Ján Čurilla je postavený mimo službu, hoci má status chráneného oznamovateľa. „Mestský súd Bratislava IV dnes (23. 11.) zamietol návrh na nariadenie neodkladného opatrenia vo veci Jána Čurillu,“ informoval o advokát vyšetrovateľa Peter Kubina.

„Po dvoch rozhodnutiach v náš prospech tu teda máme prvé rozhodnutie súdu (zatiaľ neprávoplatné, rovnako ako tie dve predchádzajúce), ktoré sa s naším návrhom a právnym názorom nezhodlo a naopak, je v zhode s tým, čo tvrdí naša protistrana ohľadom právomoci civilného súdu vs. správneho súdu,“ uviedol advokát Kubina v statuse.

Advokát Kubina rozhodnutie rešpektuje, ale plánuje sa proti nemu odvolať. „Východiská i závery považujeme za nesprávne a nestotožňujeme sa s nimi,“ dodal.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Kubina vtedy označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Aj Úrad na ochranu oznamovateľov skonštatoval, že ministerstvo vnútra sa naň malo obrátiť v súvislosti s postavením vyšetrovateľov mimo službu. Šéf rezortu označil svoj postup za zákonný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko