Na hlavný obsah

Generálny prokurátor Žilinka odňal prípad čurillovcov bratislavskej krajskej prokuratúre a pridelil ho do Trnavy

Žilinka informoval o "nezákonnostiach".

Generálny prokurátor Žilinka odňal prípad čurillovcov bratislavskej krajskej prokuratúre a pridelil ho do Trnavy
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odňal prípad tzv. čurillovcov Krajskej prokuratúre Bratislava a pridelil ho Krajskej prokuratúre Trnava. Urobil tak so zreteľom na zistené nezákonnosti, ich povahu a bezprostredný dosah na procesnú použiteľnosť vykonaných dôkazov.

Okrem odstránenia nezákonností v prípade avizuje aj vyvodenie zodpovednosti za porušenie povinností prokurátora. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

„Bezprostredne nadriadení policajtov Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) v prebiehajúcom trestnom stíhaní mali procesné postavenie svedka a v takom postavení aj vypovedali. V dôsledku toho ich mali pre zaujatosť vylúčiť z rozhodovania o podaných sťažnostiach,“ zhodnotil Žilinka.

Skonštatoval, že dozor vykonávajúci prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava na porušenia zákona zo strany bezprostredne nadriadených policajtov ÚIS nereagoval, nevykonal nápravu nezákonného stavu právnymi prostriedkami dozoru prokurátora a neodstránil nezákonnosť.

Generálny prokurátor dospel k zisteniam po preskúmaní zákonnosti konania a rozhodnutí o všetkých námietkach zaujatosti konajúceho vyšetrovateľa ÚIS podaných od vznesenia obvinenia vo veci trestne stíhaných príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry.

Žilinka žiada dôsledné preskúmanie

Žilinka zopakoval, že vždy bude trvať na napĺňaní a dôslednom rešpektovaní zásady trestného stíhania len zo zákonných dôvodov. Zdôraznil, že záujem zákonnosti musí byť nadradený akémukoľvek inému záujmu a podmienkou zákonného a spravodlivého rozhodnutia v každej veci môže byť len konanie pred orgánom, o nestrannosti ktorého nie sú žiadne pochybnosti.

„Na porušenia zákona bude generálny prokurátor SR vždy nekompromisne reagovať. A to bez ohľadu na osobu obvineného, jej postavenie či spoločenský status,“ dodal.

Z prípadu obvinených policajtov okolo Jána Čurillu z dôvodu zaujatosti vylúčili vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby Michala Kulicha. Obhajca obvinených Peter Kubina v tejto súvislosti navrhol, aby zrušili všetky Kulichove rozhodnutia v tejto veci vrátane vznesených obvinení.

Generálny prokurátor uložil svojmu prvému námestníkovi, aby v trestnej veci proti obvineným príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry dôsledne preskúmal zákonnosť konania a rozhodnutí o námietkach zaujatosti konajúceho vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby, podaných od vznesenia obvinenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko