Na hlavný obsah

Kontroly na hraniciach s Maďarskom budú pokračovať, vláda schválila ich predĺženie

Kontroly na hraniciach sa predlžujú do 23. novembra.

Kontroly na hraniciach s Maďarskom budú pokračovať, vláda schválila ich predĺženie
Na snímke slovenský policajt zastavuje dodávku počas náhodných kontrol. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kontroly na vnútornej hranici Slovenska s Maďarskom sa predlžujú. Vyplynulo z návrhu nariadenia, ktorý vo štvrtok (2. 11.) s pripomienkou schválila vláda. Kontroly na hraniciach sa predlžujú od 4. novembra do 23. novembra.

Ako sa píše v predloženom materiáli, cieľom predĺženia kontrol je eliminácia nárastu nelegálnej migrácie, a s tým spojeného ohrozenia verejného poriadku a bezpečnosti SR.

Slovensko zaviedlo kontrolu na vnútornej hranici s Maďarskom od 5. októbra do 14. októbra 2023 a následne túto kontrolu predĺžilo od 15. októbra do 3. novembra 2023.

Ako informoval rezort vnútra v predloženom materiáli, Česká republika, Rakúsko a Poľsko majú aktuálne zavedené kontroly na hraniciach so Slovenskom. Trvať majú do 2. novembra 2023 a predpokladá sa, že budú v týchto kontrolách aj naďalej pokračovať.

„Od zavedenia kontrol na vnútorných hraniciach s Maďarskom je naďalej zaznamenávaný pokles nelegálnej migrácie smerujúcej na naše územie z Maďarska. V 41. týždni bolo zaevidovaných 1 690 nelegálnych migrantov na tranzitnej západobalkánskej trase. V 42. týždni nastal pokles v záchytoch nelegálnych migrantov na tejto trase na 1 268 osôb,“ informoval rezort vnútra.

Kontroly na hraniciach tak majú aj preventívny charakter, pričom opatrenie má napomôcť zníženiu počtu nelegálnych migrantov, ktorí cez naše územie iba prechádzajú do iných štátov EÚ. Ministerstvo vnútra ďalej uviedlo, že prítomnosť migrantov si vyžaduje nasadenie veľkého počtu policajtov.

„Tento stav spôsobuje ohrozenie vnútornej bezpečnosti SR a verejného poriadku. Kontroly sa budú vykonávať ako doteraz po celej dĺžke vnútornej hranice SR s Maďarskom flexibilným spôsobom primerane aktuálnej hrozbe a v závislosti na vývoji bezpečnostnej situácie,“ uzavrelo ministerstvo.

Tohtotýždňová jednorazová akcia na slovensko-maďarskej hranici podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) stála okolo 60-tisíc eur. Ako povedal, mala odradiť migrantov. Doplnil, že celú zelenú hranicu chránili na vytypovaných miestach. „Nebavíme sa o hermetickom uzavretí celej hranice, bavíme sa o kľúčových bodoch hranice, kde máme mapku za posledný rok, že ten prechod je najkritickejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko