Na hlavný obsah

Maďarská vláda rozposlala občanom anketu: Otázky sa venujú témam ako migrácia a pomoc Ukrajine

Opozičné strany tvrdia, že sú nástrojom propagandy.

Maďarská vláda rozposlala občanom anketu: Otázky sa venujú témam ako migrácia a pomoc Ukrajine
Ilustračná snímka - v pozadí maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda v piatok (17. 11.) rozposlala občanom anketu, v ktorej sa okrem iného pýta, či by mala Európska únia vyčleňovať prostriedky pre Ukrajinu. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá to zhodnotila ako snahu maďarského kabinetu získať politické body. Iné otázky ankety sa venujú ďalším rozdeľujúcim témam, ako je migrácia alebo práva komunity LGBT+, uviedla agentúra AP.

Anketa, ktorú vláda označuje ako „národnú konzultáciu“, obsahuje 11 otázok a vyznieva kriticky voči Európskej únii. V jednej z otázok sa maďarský kabinet pýta, či by malo Maďarsko brániť Európskej únii v poskytnutí 50 miliárd eur Ukrajine počas štyroch rokov, ak bude EÚ ďalej blokovať finančné prostriedky pre Maďarsko. EÚ zmrazenie prostriedkov pre Maďarsko vysvetľuje svojím podozrením z porušovania princípov právneho štátu maďarskou vládou premiéra Viktora Orbána.

„Požadujú od Maďarska ďalšiu podporu (Ukrajiny), aj keď náš štát kvôli tomu nedostal od EÚ prostriedky,“ stojí v ankete.

Podobné „národné konzultácie“ usporiadala Orbánova pravicová populistická vláda už niekoľkokrát. Opozičné strany tvrdia, že sú nástrojom propagandy a že ich otázky sú manipulatívne.

Popularita Orbánovej vládnucej strany Fidesz v poslednom roku klesla asi o päť percentuálnych bodov, vyplynulo podľa Reuters z októbrového prieskumu organizácie Republikon. Fidesz teraz podporuje asi 29 percent voličov.

„Začal odliv voličskej základne. Táto kampaň to má zastaviť. Je to dobrý nástroj, ako vyburcovať voličské jadro, „uviedol Reuters Zoltán Novák, politický analytik z think-tanku Centrum pre spravodlivú politickú analýzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet