Na hlavný obsah

Mestská galéria v Rimavskej Sobote môže prísť o svoje pôvodné miesto. Aktivisti proti zámeru spísali petíciu

Galéria funguje už takmer 30 rokov.

Mestská galéria v Rimavskej Sobote môže prísť o svoje pôvodné miesto. Aktivisti proti zámeru spísali petíciu
Kultúrny dom v Rimavskej Sobote. Foto: RTVS

V Rimavskej Sobote spustili petíciu proti zámeru radnice zrušiť mestskú galériu v pôvodných priestoroch. Samospráva uvažuje, že by ju z dôvodu šetrenia presunula do kultúrneho domu. Aktivisti spísali petíciu a nevylučujú ani protesty.

Mestská galéria funguje v metropole Gemera takmer 30 rokov. Vystavovalo v nej množstvo umelcov z celého Slovenska.

„Považujeme mestskú galériu za významnú odbornú, pamäťovú a vzdelávaciu inštitúciu, ktorá 27 rokov nielen prezentuje, ale aj skúma, zbiera a uchováva umenie pre nasledujúce generácie,“ priblížil občiansky aktivista a autor petície Tomáš Bálint.

O osude mestskej galérie zisťoval viac v relácii Správy RTVS z regiónov redaktor Radovan Kondrlík:

Aktivisti považujú jej polohu za ideálnu. Za jej zachovanie na súčasnom mieste doteraz zozbierali viac ako 1 600 podpisov. „Apelujeme na poslancov a poslankyne, aby sa snažili hľadať iné prostriedky alebo iné zdroje šetrenia.“ uviedol Tomáš Bálint.

Primátor odmieta, že by mesto chcelo likvidovať kultúrne inštitúcie. Za premiestnením galérie vidí len šetrenie z dôvodu vysokých nákladov na prevádzku. Tie ročne dosiahnu 25 až 28-tisíc eur.

„Za rok 2023, to znamená do dnešnej doby galériu navštívilo cirka tisíc ľudí. V priemere za jeden deň navštívia túto galériu traja ľudia. Vzhľadom na úsporné opatrenia by som pripustil, že by bola galéria presunutá do mestského kultúrneho strediska. Nič viac, nič menej. Keď nie, musíme nájsť finančné prostriedky na vykurovanie týchto priestorov,“ povedal primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

„V Mestskom kultúrnom stredisku máme galériu a keď zoberieme, že v meste pôsobí aj múzeum, ktoré robí výstavy súčasných umelcov, možno Rimavská Sobota nepotrebuje tri takéto inštitúcie,“ vyjadrila sa nová riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Silvia Habánová.

Niektorí poslanci majú iné návrhy, ako ušetriť. „Napríklad v gemerských zvestiach, ktoré dnes vydávame v tlačenej forme ako dvojtýždenník. Je to takmer 100-tisíc eur rozpočet, čo je v dnešnej dobe obrovský peniaz,“ navrhol mestský poslanec Roman Vaľo.

O ďalšom osude mestskej galérie v Rimavskej Sobote budú diskutovať poslanci na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny