Na hlavný obsah

Výzvou rezortu športu bude návrat k podpore mládeže, tvrdí Krišanda. Športovci čakajú lepšie financovanie

Nový rezort má začať úradovať od januára budúceho roka.

Výzvou rezortu športu bude návrat k podpore mládeže, tvrdí Krišanda. Športovci čakajú lepšie financovanie
Účastníci športového projektu Slovenského olympijského a športového výboru a rezortu školstva. Foto: TASR/Pavol Zachar

Najväčšou výzvou nového ministerstva športu a cestovného ruchu bude návrat k podpore talentovanej mládeže a vrcholového športu. Uviedol to štátny tajomník pre šport Ján Krišanda počas víkendových gymnastických medzinárodných majstrovstiev Slovenska v Poprade.

Dvojdňové podujatie vyvrcholilo galaprogramom k oslave 70. výročia Slovenskej gymnastickej federácie (SGF). „Nové ministerstvo cestovného ruchu a športu sa bude venovať čisto športu, vrcholovému a výkonnostnému. Zároveň sme sa dohodli, že školský šport alebo celý segment zostáva pod ministerstvom školstva,“ uviedol Krišanda. Zároveň zdôraznil, že sa každý deň od uvedenia do funkcie stretáva s predstaviteľmi športových zväzov.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Slovenský futbalový zväz (SFZ) zorganizovali 16. novembra stretnutie so všetkými zástupcami športov. „Boli tam zastúpené takmer všetky športy. Vznik ministerstva cestovného ruchu a športu vítajú a máme ich plnú podporu,“ konštatoval Krišanda.

Vyjadril sa aj k hlavnému problému v športovej infraštruktúre. „Má veľký investičný dlh. Dochádza k tomu, že sa navýšia finančné prostriedky vo fonde na podporu športu na 50 miliónov eur. Pôvodne to malo byť až 75 miliónov, ale mali sme obavy, či tie peniaze dokážeme vyčerpať. Myslím si, že bude spokojný každý, kto bude mať vypracovaný projekt so všetkými podmienkami. Tie budú zjednodušené. Teším sa na spoluprácu a verím, že posunieme šport ďalej,“ povedal.

Športovci vítajú vznik nového rezortu

Vznik samostatného rezortu označila za veľký míľnik aj viceprezidentka SOŠV a členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na Slovensku Danka Barteková. „Mám prvýkrát nádej, že šport sa na Slovensku dostane na pozíciu v spoločnosti, ktorá mu patrí. Osobne si myslím, že sme taký dôležitý sektor pre krajinu a pre zdravú spoločnosť, že by sme mali mať minimálne politického zástupcu. Teším sa, že sa niečo deje v tomto smere na ministerskej úrovni. Pevne dúfam, že to bude viesť k dobrému,“ priblížila.

Barteková verí, že sa zoptimalizuje športovanie verejnosti. „Šport sa musí dostať medzi ľudí, pretože bez základov, aby sme mali športujúcu a zdravú spoločnosť, ktorá bude mať bežné návyky, nebude môcť byť ani kvalitná reprezentácia. Je to všetko ruka v ruke,“ uviedla. Nový rezort má začať úradovať od januára budúceho roka, jeho šéfom sa stane Dušan Keketi.

Úspešná strelkyňa, ktorá sa rovnako zúčastnila na výročí SGF, si myslí, že gymnastika „je jeden zo základných lokomočných športov“. Ocenila aj prínos Barbory Mokošovej, ktorá sa stala cez víkend majsterkou Slovenska. „Barbora robí fantastickú prácu. Je gymnastka, na ktorú sa dá spoľahnúť. Dlhodobo dosahuje fantastické výsledky. Pevne verím, že aj ona bude vnímaná ako vzor pre deti a motivuje ľudí, aby sa začali gymnastike venovať. Gymnastika by nemala byť len prvý základný šport, chceme, aby čo najviac detí pri nej zostalo,“ povedala.

Šišková očakáva lepšie financovanie

Medzinárodné majstrovstvá Slovenska zhodnotila aj prezidentka SGF Monika Šišková. „Prvýkrát sme zorganizovali podujatie pre všetky vekové kategórie. Mali sme rôzne výkonnostné úrovne. Odsúťažili všetci športoví gymnasti, ktorých máme, chlapci a dievčatá spolu v jednej hale a v jednom čase,“ skonštatovala Šišková.

Šišková sa vyjadrila aj k vzniku nového ministerstva športu, od ktorého očakáva najmä lepšie financovanie. „Samozrejme, potrebujeme do športu viac peňazí, ale možno očakávam aj taký iný prístup. Zatiaľ necítim, že by to bolo veľmi zohľadňované. My naozaj potrebujeme mať trošku voľnejšie ruky, aby sme mohli robiť to, čo každý zväz potrebuje,“ priblížila.

Zúčastnila aj na spoločnom stretnutí zväzov na pôde SOŠV. „Ak sa naplní to, čo sme počuli, bude sa nám všetkým ľahšie dýchať a šport na Slovensku sa naozaj posunie,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport