Na hlavný obsah

Nemôžeme si dovoliť pat ani zmrazenie vojny, vyhlásil ukrajinský prezident Zelenskyj

Uistil, že Ukrajinci túžia po mieri.

Nemôžeme si dovoliť pat ani zmrazenie vojny, vyhlásil ukrajinský prezident Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajina si nemôže dovoliť pat vo vojne s Ruskom či zmrazenie konfliktu, pretože potom by museli znovu bojovať ďalšie generácie, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Považuje za dôležité potrestanie zla pri ukončení vojny. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina.

„Pokiaľ ide o patovú situáciu a zmrazenie konfliktu, mal by som poctivo povedať, že bojovať budú naše deti. Alebo naši vnuci budú bojovať. Už sme prišli o veľa ľudí. Chceme žiť pri vedomí, že budeme vychovávať deti, ktoré určite potom budú bojovať? Pretože Rusko znovu príde, ak ho nevrátime na jeho miesto, „citovala Zelenského slová zo stretnutia s africkými novinármi agentúra Interfax-Ukrajina.

Uistil, že Ukrajinci túžia po mieri a uvedomujú si, že vojnu je nutné ukončiť, ale tento koniec môže byť rôzny a nemusí sa páčiť každému. „Je potrebné, aby zlo trpelo,“ vyhlásil. Patová situácia vo vojne podľa prezidenta predstavuje len „dočasnú slabosť“.

Mier možno podľa Zelenského dosiahnuť, „ak Rusko splní jediný bod: bude rešpektovať územnú celistvosť (Ukrajiny) a Chartu OSN, a teda stiahne vojská z nášho územia. To ukončí vojnu“.

Ani to by nevyriešilo problémy

Pripustil, že takýto koniec vojny by nevyriešil všetky problémy a ešte by nešlo o obnovenie spravodlivosti, pretože je potrebné „niečo urobiť s tým, čo tu (Rusi) napáchali“.

Server Meduza v súvislosti so Zelenského výrokmi pripomenul rozhovor náčelníka ukrajinského generálneho štábu v časopise The Economist, v ktorom generál Valerij Zalužnyj uviedol, že vojna sa ocitla v slepej uličke a hrozí, že ukrajinskú protiofenzívu vystriedajú pozičné boje. Tie môžu trvať roky a sú výhodné pre Rusko.

Zelenskyj vtedy vyhlásil, že nepovažuje situáciu na fronte za patovú. Pripustil však, že časť sveta je už vojnou na Ukrajine unavená. Neskôr prezident vyhlásil, že ukrajinskí vojaci majú plán na budúci rok. Výsledky na bojisku sa však Ukrajina pokúsi dosiahnuť ešte tento rok. Šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak následne tvrdil, že rok 2024 bude „rozhodujúci“ vo vojne proti Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet