Na hlavný obsah

Netancujme, ako pískajú, píše sa na maďarských bilbordoch s Von der Leyenovou

Orbánova strana začala predvolebnú kampaň.

Netancujme, ako pískajú, píše sa na maďarských bilbordoch s Von der Leyenovou
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Strana maďarského premiéra Viktora Orbána Fidesz nechala po Maďarsku nainštalovať bilbordy namierené proti predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Agentúra Reuters v pondelok (20. 11.) napísala, že Fidesz takto začal kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu naplánovanými na jún budúceho roka.

Von der Leyenová je na bilbordoch zobrazená spoločne s Alexom Sorosom, synom Georgea Sorosa, amerického finančníka a filantropa maďarského pôvodu, ktorý je dlhodobo terčom útokov zo strany Orbánovej strany.

„Netancujme, ako pískajú,“ píše sa na reklamných plagátoch. Alex Soros je na čele nadácie Open Society Foundations (OSF), ktorá vo svete podporuje budovanie demokracie a rozvoj ľudských práv.

Reuters pripomína, že Sorosovci sú Židia a že niektorí to, že sú ústrednými postavami propagandy Fideszu, považujú za dôkaz antisemitizmu tejto národnokonzervatívnej strany. Tá to zásadne odmieta.

Britské noviny The Guardian k tomu napísali, že Orbán už roky hlása myšlienku, že zákulisní globálni aktéri pripravujú sprisahanie v snahe zasahovať do maďarskej politiky.

Za podobné bilbordy, na ktorých bol bývalý šéf únijnej exekutívy Jean-Claude Juncker spoločne so Sorosom starším, si Fidesz v roku 2019 vyslúžil kritiku od Bruselu. Strana ich odstránila po tom, čo jej Európska ľudová strana (EPP), ktorej bola vtedy členom, pohrozila vylúčením. Fidesz z EPP v roku 2021 vystúpil.

Orbán odmieta súčasný model Európy

Európska komisia pozastavila Maďarsku výplatu časti peňazí z únijnej kasy pre porušovanie princípov demokracie a právneho štátu, ktoré sa tam podľa nej dejú za Orbánovej vlády. Premiér v sobotu vyhlásil, že Maďarsko „musí povedať nie súčasnému modelu Európy, aký Brusel presadzuje“.

The Guardian píše, že nová kampaň Fideszu by mohla znamenať ďalší bod obratu vo vzťahoch Bruselu a maďarskej vlády, ktorá sa mesiace snažila vyjednávať o odblokovaní zmrazených peňazí.

Nemenovaný maďarský činiteľ povedal, že nová kampaň je znakom toho, že vláda v Budapešti vzdáva snahy získať pre Maďarsko peniaze.

V piatok (17. 11.) Orbánov kabinet rozposlal občanom anketu, v ktorej sa okrem iného pýta, či by EÚ mala vyčleňovať prostriedky pre Ukrajinu. Iné otázky ankety sa venujú ďalším témam rozdeľujúcim spoločnosť, ako je migrácia alebo práva komunity LGBT+.

Podľa Reuters sa tak Orbánov kabinet, ktorý odmieta vojenskú pomoc Ukrajine a udržiava kontakty s najvyšším ruským vedením, snaží u ľudí získať politické body.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet