Na hlavný obsah

Niektoré obce po zemetrasení nemusia prísť o poškodené kostoly. Nebude to však lacné

K záveru dospeli statici.

Niektoré obce po zemetrasení nemusia prísť o poškodené kostoly. Nebude to však lacné
Foto: RTVS

Obce, ktoré pred niekoľkými týždňami zasiahlo zemetrasenie, napokon o svoje kostoly neprídu. Statici dospeli k záveru, že ich nie je nutné zbúrať. Záchrana však nebude lacná. Chrám v Jankovciach je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou.

Kostol v Jankovciach stojí od roku 1769. Postavili ho v barokovo-klasicistickom slohu. Zemetrasenie ho však značne poškodilo. „V exteriéri sú trhliny jasne viditeľné na veži a v podveží kostola a samozrejme aj na severnej strane svätyne,“ opísal škody odborný radca Krajského pamiatkového úradu Prešov Anton Liška.

Statike kostolov po zemetrasení na východe Slovenska sa v reportáži v relácii Správy z regiónov venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Omše musia mať v náhradných priestoroch. Obdobne dopadol kostol v Nižnej Sitnici. Pôvodne kompetentní hovorili aj o tom, že kostoly možno bude nutné zbúrať. V prípade Jankoviec s tým pamiatkari nesúhlasili. Statici však urobili podrobnejší posudok, pri ktorom použili aj 3D skeny.

„Oba kostoly sa dajú zachrániť. Posudok to jasne povedal, aj keď ide o veľmi výrazné poškodenia. Opravy nebudú lacné,“ skonštatoval koordinátor pomoci statikov pre postihnuté obce Viliam Hrubovčák.

Správy potešili pamiatkarov, no aj Košickú arcidiecézu, pod ktorú oba kostoly patria. „Táto informácia, ma veľmi potešila, pretože asi je najhoršie v histórii farnosti búrať vlastný kostol,“ podotkol riaditeľ Arcibiskupského úradu v Košiciach Ján Urban.

Niektoré časti kostolov nezachránia

Niektoré časti však už nezachránia. „Určite napríklad vypadaná rímsa z veže kostola v Jankovciach. Sú tam uvoľnené kusy ďalšie, ktoré bude potrebné čiastočne rozobrať a následne spätne vybudovať,“ informoval Hrubovčák.

Práve v Jankovciach začnú opravovať kostol skôr. „Najprv sa musí podľa statického posudku, urobiť debnenie klenieb a podstojkovanie, aby to celé držalo. A hlavne teraz pred zimou, aby do toho nenapršalo, nenasnežilo,“ dodal Urban.

Akú sumu budú potrebovať na opravu kostolov, budú vedieť až po komunikácii s firmami. Časť financií získali v rámci zbierky, pomoc majú prisľúbenú aj od štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny