Na hlavný obsah

Otrasy zeme sa na východe SR neozývali prvýkrát. Obyvatelia zasiahnutých obcí nevedeli, že si domy postavili v zóne ohrozenia

Otrasy sa tu opakujú pravidelne, no šlo o pohyby bez následkov.

Otrasy zeme sa na východe SR neozývali prvýkrát. Obyvatelia zasiahnutých obcí nevedeli, že si domy postavili v zóne ohrozenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Strach a panika. Silné otrasy, ktoré zažili ľudia v druhý októbrový pondelok (9. 10.) na východe Slovenska, nikto nečakal. Epicentrom zemetrasenia o sile necelých päť stupňov magnitúdy bola malá obec Ďapalovce.

Desiatky rodín museli opustiť domovy, ktoré ostali poškodené alebo úplne zničené. Nikto ich nevaroval. Ničivé zemetrasenia pritom Slovensko zažilo už v minulosti a odborníci varujú, že sa môžu kedykoľvek zopakovať.

Otrasy zeme sa na východe Slovenska neozývali prvýkrát. Starostovia a obyvatelia poškodených obcí tvrdia, že nevedeli o tom, že si svoje príbytky postavili v zóne ohrozenia.

„Nikdy sme nevedeli, že sme na takomto podloží, dozvedeli sme sa to neskôr, až ako sa to stalo. Každý bol prekvapený,“ uviedol starosta obce Holčíkovce Michal Flešár.

Aj starosta obce Nižná Sitnica Stanislav Rakár potvrdil, že na zemetrasenie neboli pripravení. „Bolo to pre nás niečo nové. S tým si myslím, že nepočítali ani organizácie, ani občania, dokonca ani štátne inštitúcie,“ povedal.

O tejto oblasti sa vedelo, že tam je nejaká aktivita, potvrdil to aj generálny riaditeľ Slovenskej akadémie vied Ján Madarás. „Len sprvu sme možno nemali informácie pred nejakými 20 či 30 rokmi. Pretože tam to nebolo pokryté sieťou meracích prístrojov. Dnes už o tej oblasti vieme pomerne dosť informácií. Toto pre nás takisto je istým spôsobom nová vec, že zemetrasenie takej intenzity a takej veľkosti tam vzniklo,“ spresnil.

Otrasy sa opakujú pravidelne

Otrasy sa v tejto oblasti nevyskytli prvýkrát. Opakujú sa pravidelne. „Ale boli to skôr také mikroseizmické pohyby, čiže bez nejakých následkov, škody, obetí alebo následkoch na životoch, tie tam neboli žiadne. Keby boli dosahy na životoch, tak by to riziko bolo oveľa vyššie hodnotené. Je to v zásade matematický výpočet,“ povedal riaditeľ odboru civilnej ochrany a krízového plánovania sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra Juraj Repiský.

„Blíži sa nejaká víchrica? Blíži sa nejaký dážď prudký? Hneď mi naskakujú správy z civilnej ochrany, čiže my sme vyrozumený, aby sme mohli vyrozumieť ľudí. Teraz nič,“ dodal Flešár.

„Nevieme povedať s určitosťou, že vtedy a vtedy by mohlo prísť k zemetraseniu. To nevie nikto na svete. My môžeme jedine upozorňovať na to, aby si ľudia všade stavali domy, ktoré sú kvalitne postavené, aby ich stavali na pozemkoch, ktoré majú dobré vlastnosti,“ ozrejmil Madarás.

Podľa starostu Holčíkoviec by mal štát zaujať stanovisko, že ide o ohrozené pásmo. „Tak, ako iné, ktoré sú ešte na Slovensku. Keď tu chceme robiť nejaké nové stavby a dávať povolenia, musia mať stavby inú štruktúru, aby vydržali,“ dodal.

Viac sa dozviete v celej reportáži z relácie Reportéri:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny