Na hlavný obsah

Pacientke z Oravy štandardná liečba rakoviny nezabrala. Pomôcť by jej mohli lieky, ktoré naše poisťovne nepreplácajú

Bojujú o život, no liečbu si musia platiť sami.

Pacientke z Oravy štandardná liečba rakoviny  nezabrala. Pomôcť by jej mohli lieky, ktoré naše poisťovne nepreplácajú
Ilustračná snímka - laboratórium. Foto: RTVS

Bojujú o život, no odporúčanú liečbu si musia platiť sami. Pacientke z Oravy štandardná liečba rakoviny prsníka nezabrala. Onkológovia jej odporučili lieky, ktoré na Slovensku poisťovne nepreplácajú. Liečba stojí desiatky tisíc eur. Množstvo žien si ju dovoliť nemôže.

„Myslela som, že bude lepšie, ale už mám chytené celé pľúca, ľavú stranu, už mi tŕpne ľavá ruka a pod pravým prsníkom už mám ďalšie metastázy,“ opisuje onkologická pacientka Zuzana Badárová.

„Povedali, že, bohužiaľ, viac nič robiť nevedia. Respektíve na Slovensku iné možnosti nie sú a musíte zisťovať ďalej,“ dodáva jej syn Ján.

Nedostupnosti liekov na rakovinu sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Pražskí onkológovia jej odporučili imunoliečbu. Špeciálne liečivo dokáže naštartovať imunitný systém, odhaľovať nádorové bunky a ničiť ich. Mesačné náklady na liečbu sú viac ako 5 300 eur.

VšZP úhradu liečby zamietla

Všeobecná zdravotná poisťovňa jej úhradu liečby zamietla. Odôvodnila to tým, že na tento druh rakoviny nie je liečivo kategorizované. Rezort zdravotníctva totiž liek kategorizoval len na liečbu rakoviny kože a pľúc.

„Je to v podstate v súčasnosti jedno zo štandardných liečiv vo vyspelom svete. Liekov, ktoré by mali byť štandardnou súčasťou protinádorovej liečby na Slovensku, je podstatne viacej,“ upozorňuje prednosta II. onkologickej kliniky Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu Michal Mego.

Zuzana potrebuje na imunoliečbu 40-tisíc eur. Skladajú sa jej na ňu Slováci. Takýchto pacientov je však u nás viac.

„Napriek tomu, že onkológ potvrdí možnú účinnosť, konečné slovo má vždy poisťovňa. Veľmi často sa stretávame s tým, že práve poisťovňa zamietne žiadosť od lekára. Boli by sme veľmi vďačné, ak by sa toto zmenilo,“ hovorí predsedníčka OZ Amazonky Dominika Kormanová.

Výrobca požiadal ministerstvo zdravotníctva o kategorizáciu lieku aj na rakovinu prsníka. „Štandardne to prebieha niekoľko mesiacov, takže bude to závisieť od toho, kedy sa liek prerokuje na kategorizačnej komisii,“ priblížila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko