Na hlavný obsah

Počet popráv v Iráne od minulého roka výrazne vzrástol. Generálny tajomník OSN hovorí o znepokojení

V krajine popravili od začiatku roka viac ako 400 ľudí.

Počet popráv v Iráne od minulého roka výrazne vzrástol. Generálny tajomník OSN hovorí o znepokojení
Na snímke Teherán, hlavné mesto Iránu. Foto: TASR/AP

Irán vykonáva popravy v znepokojivo vysokom tempe a za prvých sedem mesiacov tohto roka popravil už najmenej 419 ľudí. V porovnaní s rokom 2022 ide o 30 percentný nárast, uviedol generálny tajomník OSN António Guterres v najnovšej správe. Informovala o tom agentúra AP.

Guterres vystúpil so správou o stave ľudských práv v Iráne na pôde Valného zhromaždenia OSN. Uviedol, že popravy siedmich odsúdených mužov súvisia s rozsiahlymi protestami, ktoré vypukli po smrti mladej Kurdky Mashy Amíníovej v septembri 2022. Krátko predtým ju zadržala mravnostná polícia za nedodržanie pravidiel obliekania.

Informácie OSN podľa Guterresa potvrdzujú, že ani jeden súdny proces so siedmimi popravenými nespĺňal kritériá spravodlivosti v súlade s medzinárodnými ľudskými právami.

„Prístup k primeranému právnemu zastupovaniu vo vhodnom čase bol často zamietnutý,“ uviedol Guterres. Pripomenul aj informácie o vynútených priznaniach prostredníctvom mučenia.

Podľa neho bolo 239 ľudí údajne popravených za činy súvisiace s drogami, čo je v porovnaní s predošlým rokom nárast o 98 percent.

Generálny tajomník OSN vyjadril hlboké znepokojenie nad nedostatkom transparentných a nezávislých vyšetrovaní prípadov porušovania ľudských práv – najmä v spojitosti s celonárodnými protestmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet