Na hlavný obsah

Iránske dievča (†16), ktoré upadlo do kómy, zomrelo. Napadnúť ju mala mravnostná polícia

Jej rodina však tvrdí, že spadla a udrela si hlavu.

Iránske dievča (†16), ktoré upadlo do kómy, zomrelo. Napadnúť ju mala mravnostná polícia
Na snímke z videa vidno, ako ženy vyťahujú 16-ročnú Armítu Gerávandovú v nehybnom stave z vlakového vozňa. Foto: TASR/AP

V Iráne zomrelo v nemocnici šestnásťročné dievča, ktoré podľa mimovládnych organizácií začiatkom mesiaca v teheránskom metre zastavila mravnostná polícia pre nenasadený hidžáb. Informujú o tom tlačové agentúry s odvolaním sa na iránsku štátnu agentúru IRNA.

Armita Gerávandová bola niekoľko týždňov v kóme. Ľudskoprávni aktivisti podľa agentúry AP tvrdia, že dievča mohla napadnúť mravnostná polícia, ktorá vymáha nosenie šatky na verejnosti.

„Žiaľ, poškodenie mozgu obete spôsobilo, že strávila nejaký čas v kóme a pred niekoľkými minútami zomrela,“ uviedla agentúra IRNA. Dodala, že podľa lekárov sa Gerávandová ocitla v kóme po tom, čo upadla pre náhly pokles krvného tlaku a poranila si hlavu. IRNA neuvádza ďalšie okolnosti toho, čo sa dievčaťu začiatkom októbra stalo.

Na skorších záberoch zverejnených agentúrou IRNA bolo vidieť iba to, ako Gerávandová v sprievode dvoch kamarátok nastupuje 1. októbra do súpravy metra bez nasadeného hidžábu, teda šatky, ktorým si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt. Ženy v Iráne ho musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti.

Neskôr na záberoch z metra bolo vidieť, ako cestujúci vyťahujú bezvládne telo na nástupišti.

Rodičia dievčaťa v štátnej televízii uviedli, že ich dcéra v metre zrejme pre nízky tlak upadla a udrela sa do hlavy. Ľudskoprávni aktivisti však udalosť dávajú do súvislosti so zákrokom príslušníkov mravnostnej polície, ktorí nosenie hidžábu kontrolujú.

Gerávandová podľa AFP pochádzala z regiónu, kde žijú Kurdi. Prípad pripomína úmrtie mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vlani v septembri vo väzbe po zatknutí mravnostnou políciou údajne preto, že mala príliš voľne nasadený hidžáb.

Aj tento incident sprevádzajú nejasnosti. Podľa polície utrpela infarkt, podľa rodiny a ďalších zdrojov však zomrela na následky policajnej brutality. Jej smrť vyvolala v Iráne rozsiahle protesty a širokú kritiku zo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet