Na hlavný obsah

Policajti zachytili skupinu migrantov na južnej hranici. Ľudskoprávna organizácia poukazuje na možné porušenie ich práv

Sýrčanov previezli do útvaru policajného zaistenia v Sečovciach.

Policajti zachytili skupinu migrantov na južnej hranici. Ľudskoprávna organizácia poukazuje na možné porušenie ich práv
Na snímke slovenský policajt zastavuje dodávku počas náhodných kontrol. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Hraniční policajti zachytili skupinu 15 nelegálnych migrantov na slovensko-maďarskej hranici. Všetci putovali do útvaru policajného zaistenia. Opäť ide o ľudí, ktorí utekajú z krajiny, kde je ozbrojený konflikt.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvrdí, že takéto opatrenia sa prijímajú s cieľom zabezpečiť bezpečnosť krajiny. Amnesty International Slovensko zasa poukazuje na možné porušovanie ľudských práv.

Sýrčanov previezli do útvaru policajného zaistenia v Sečovciach. Plánujú ich tu zadržať po dobu 30 dní.

Podrobnosti zisťovala v reportáži v relácii Správy RTVS redaktorka Lucia Benetinová:

„Túto informáciu môžem potvrdiť, je to výsledkom zmeny migračnej politiky, budú zadržaní na takú dobu, kým sa neoverí ich totožnosť,“ povedal minister vnútra.

Ich zadržanie je podľa Amnesty International sporné. „Domnievame sa, že ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko bez ohľadu na ich právny status, majú samozrejme právo na ochranu, majú právo na voľný pohyb a musia byť ochránení pred svojvoľným zaisteným,“ uviedol riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

Podľa ľudskoprávnej organizácie prekročenie hranice a ani hľadanie útočiska nie sú zločinmi. „Videli sme, ako prišlo 15 osôb a hneď ich zadržali. Takto by to nemalo fungovať. Títo ľudia už majú za sebou veľmi náročnú cestu a Slovensko musí urobiť všetko preto, aby chránilo ich ľudské práva,“ dodal Sloboda.

Policajný zbor má pre tieto osoby vyčlenené kapacity v útvaroch policajného zaistenia v Sečovciach a Medveďove. Každé z týchto zariadení dokáže zabezpečiť ubytovanie a poskytnúť základnú starostlivosť pre približne 200 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny