Na hlavný obsah

Veľký nápor migrantov ustal, pohotovosť však pretrváva

Najkritickejšia situácia bola v októbri.

Veľký nápor migrantov ustal, pohotovosť však pretrváva
Ilustračná snímka - migranti. Foto: RTVS

Po veľkom nápore minulý mesiac zaznamenal Červený Kríž v Banskej Bystrici oveľa menej migrantov. Pomáhali aj dobrovoľníci a utečenci tak mali zabezpečené oblečenie či jedno teplé jedlo denne. Napriek nižšiemu počtu migrantov, pohotovosť pretrváva.

V posledných mesiacoch prešli cez Banskú Bystricu stovky migrantov. Najkritickejšia situácia bola v októbri.

„Za obdobie mesiaca júl, august, september a október sme v pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici zaznamenali 13 611 nelegálnych migrantov,“ priblížila hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici Petra Kováčíková.

Situácii v centre pre utečencov sa v Správach RTVS venoval redaktor RTVS Martin Do:

Červený kríž ale aj dobrovoľníci pomáhali dennodenne. Medzi utečencami boli aj mamičky s deťmi.

„Najväčšou potrebou, ktorú sme pokrývali, bolo najmä teplé oblečenie a teplá obuv. Prípadne izotermické fólie, kým nevybavili núdzové ubytovanie. Denne to bolo rádovo v desiatkach osôb,“ hovorí koordinátorka Centra materiálnej pomoci v Ban. Bystrici Zuzana Janíčková.

Po veľkom nápore minulý mesiac, znamenal Červený kríž posledných migrantov 31. októbra. V tábore však nachádzajú útočisko aj ľudia bez domova .

„Prioritne budeme využívať naše zariadenia, ktoré sú v rámci budov. To je efektívnejšie aj lepšie pre týchto ľudí. Stany zatiaľ ponechávame v takom ,,stand by“ režime,“ povedal koordinátor krízového riadenia Červený kríž BB Lukáš Longauer.

V prípade ďalšieho zvyšovania počtu migrantov sú dobrovoľníci pripravení. Aj v tomto čase chystajú zásoby na krízové situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko