Na hlavný obsah

Poslanci KDH podali návrh odvolanie Ľ. Blahu. Predseda NR SR P. Pellegrini si myslí, že by mal uznať chybu

Podarilo sa im vyzbierať 40 podpisov aj od opozičných kolegov.

Poslanci KDH podali návrh odvolanie Ľ. Blahu. Predseda NR SR P. Pellegrini si myslí, že by mal uznať chybu
Podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha. Foto: SITA/Diana Černáková

Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH odovzdali v utorok (7. 11.) návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Chcú na nej odvolať Ľuboša Blahu (Smer-SD) z postu podpredsedu parlamentu.

Informovala o tom predsedníčka klubu KDH Martina Holečková. Na podanie návrhu sa poslancom podarilo vyzbierať 40 podpisov aj od opozičných kolegov.

Poslanci podaním návrhu reagujú na video, v ktorom Blaha vo svojej kancelárii zvesil portrét prezidentky Zuzany Čaputovej a odstránil vlajku Európskej únie. KDH tvrdí, že správanie podpredsedu NR SR je dehonestujúce.

Kritizuje tiež, že portrét prezidentky nahradil Blaha portrétom zahraničného predstaviteľa najradikálnejšieho komunistického krídla Che Guevaru.

„Jeho konanie považujeme za neprípustné,“ skonštatovala Holečková. Urobil to podľa nej demonštratívne, aby dal najavo, že nejde len o „nevinné upratovanie“. Nesúhlasia, aby osoba Che Guevaru bola spájaná s Národnou radou SR.

Schôdza o jeho odvolávaní by mohla byť podľa KDH v utorok 14. novembra pred schôdzou o programovom vyhlásení vlády.

Podľa Pellegriniho by mohol zvážiť ospravedlnenie

,,Nemyslím si, že prvým krokom vládnej koalície by malo byť hlasovanie s opozíciou. To by bolo nie dobrý signál. Ale myslím si, že pán Blaha by mal posúdiť, či toto, čo urobil, je správne a či by sa nemal možno sám ospravedlniť, alebo dať nejaké vyhlásenie, v ktorom uzná, že urobil chybu,“ uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

,,Je bizarné, že v čase, kedy Slovensko čelí ťažkej sociálnej a ekonomickej kríze pre vlády Igora Matoviča a Zuzany Čaputovej, KDH rieši ako hlavný problém výzdobu mojej kancelárie,“ uviedol Blaha v písomnom stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko