Na hlavný obsah

Poslanci prerokujú mimoriadny príspevok pre dôchodcov v skrátenom konaní

Podľa opozície koalícia porušuje zákon.

Poslanci prerokujú mimoriadny príspevok pre dôchodcov v skrátenom konaní
Plénum NR SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Do konca roka by mali dôchodcovia získať okrem 13. dôchodku v doterajšej výške ešte jeden mimoriadny príspevok. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok (21. 11.) schválili, že vládny návrh novely zákona o 13. dôchodku prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi.

Poslanci si zároveň odsúhlasili, že budú v utorok večer rokovať dlhšie, a to kým neprerokujú novelu zákona o 13. dôchodku v prvom čítaní. Hlasovať by o nej mali až v stredu (22. 11.) potom, ako prerokujú v prvom čítaní aj novelu z dielne rezortu zdravotníctva.

Opoziční poslanci v rozprave k návrhu opakovane upozorňovali, že nie je dôvod na jeho prerokovanie v skrátenom konaní. Vládna koalícia tak podľa nich porušuje zákon.

Mimoriadny príspevok mal byť podľa predloženého návrhu v sume 150 eur pre všetkých poberateľov dôchodku. Strana Hlas-SD už avizovala, že sa táto suma zvýši pozmeňujúcim návrhom na 300 eur.

Súčasná výška 13. dôchodku, odstupňovaná od 50 do 300 eur podľa príjmu dôchodcu, je podľa ministerstva práce neprimeraná a aktuálne je v legislatívnom procese návrh novej právnej úpravy. Cieľom je, aby sa jeho suma od roku 2024 odvíjala od výšky priemerného dôchodku.

„Keďže túto právnu úpravu už nie je možné z technických dôvodov zrealizovať v tomto roku, navrhuje sa na preklenutie tohto obdobia vyplatiť dodatočný 13. dôchodok v sume 150 eur pre každého poberateľa dôchodkovej dávky, a to ešte v decembri 2023,“ priblížil rezort práce.

Účinnosť novely navrhuje dňom jej vyhlásenia.

Zrýchlene aj o nemocniciach

V zrýchlenom konaní prerokujú poslanci aj novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Návrh novely zákona hovorí o tom, že optimalizácia siete nemocníc bude zatiaľ pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie. Zároveň sa má posunúť dátum zavedenia maximálnych čakacích dôb na operácie.

Ministerstvo zdravotníctva by po novom do konca roka mohlo vydávať rozhodnutia o podmienenom zaradení nemocníc do siete. Chce tým zabezpečiť kontinuitu poskytovania zdravotnej starostlivosti aj v nemocniciach, ktoré rozhodnutie v riadnom termíne nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika