Na hlavný obsah

Pôrodnica v Partizánskom dočasne preruší svoju prevádzku. Rodičky budú musieť dochádzať inde

Stane sa tak z personálných dôvodov.

Pôrodnica v Partizánskom dočasne preruší svoju prevádzku. Rodičky budú musieť dochádzať inde
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Nemocnica v Partizánskom od 15. decembra dočasne preruší prevádzku gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a neonatológie. K tomuto kroku pristúpi pre personálne dôvody. Vo štvrtok (30. 11.) to potvrdil Tomáš Kráľ, hovorca Penta Hospitals, ktorá nemocnicu v Partizánskom prevádzkuje.

Posledný plánovaný pôrod bude pôrodnica vedieť prijať do 11. decembra. Naďalej bude vykonávať gynekologické zákroky v režime jednodňovej starostlivosti.

„Prebiehajúca reforma nemocničnej siete a jej nesprávne interpretovanie na verejnosti a v médiách vytvorila atmosféru neistoty a zdravotníckemu tímu okolo pôrodnice neponúkla ďalšiu perspektívu,“ tvrdí Kráľ.

Kombinácia výpovedí, odchodov do predčasného dôchodku alebo skrátené úväzky majú podľa neho za následok stav, keď nemocnica už nevie zabezpečiť nepretržitú a bezpečnú prevádzku.

„Nepodarilo sa to, žiaľ, zvrátiť ani napriek enormnej snahe vedenia nemocnice, celej siete a mesta. Faktom je, že dnes platná legislatíva nepočíta od budúceho roka s touto pôrodnicou a tento stav je len logickým dôsledkom,“ ozrejmil.

Vedenie partizánskej nemocnice vyzve všetkých okresných gynekológov a pediatrov o pomoc pri záchrane miestnej pôrodnice. Za ten čas sa rodičky z okresu môžu obrátiť na okolité pôrodnice.

„Našou absolútnou prioritou je zabezpečiť stabilnú prevádzku ostatných oddelení. Menšie regionálne nemocnice typu Partizánskeho a ich personál potrebujú mať istotu ďalšej perspektívy,“ zdôraznil generálny riaditeľ siete Radoslav Čuha.

Partizánska pôrodnica v roku 2022 zrealizovala 327 pôrodov, tento rok to bolo do štvrtka 258 pôrodov.

Primátor viní bývalú koalíciu

Primátor Partizánskeho a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik uviedol, že to, že pôrodnica a neonatológia v Partizánskom končí, je dôsledkom zlého rozhodnutia bývalej vládnej koalície.

„Tá sa rozhodla, že zlikviduje malé všeobecné nemocnice, a to tak, že budú zanikať gynekologicko-pôrodnícke a neonatologické oddelenia,“ tvrdí Božik.

Hoci si ZMOS podľa neho vydobylo odklad optimalizácie, neonatológovia si povedali, že stačí. „Keď nie sú neonatológovia, nemôže byť ani pôrodnica. Nie je to už o rozhodnutí vlády, je to o tom, že neonatológovia nevidia perspektívu v nemocnici, ktorá každý rok bojuje o svoju záchranu. Žiaľ, toto je realita veľkej krízy zdravotníctva na Slovensku,“ podotkol.

Na základe novely zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorú schválil parlament minulý týždeň v skrátenom legislatívnom konaní, bude optimalizácia pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie.

Reformu vtedajšie vedenie rezortu zdravotníctva odôvodnilo okrem iného i bezpečnosťou pacientov. Na jej tvorbe sa podieľali odborníci z oblasti gynekológie a pôrodníctva.

Zdravotnícke zariadenie patrí mestu Partizánske. Prevádzkuje ho sieť polikliník a nemocníc Penta Hospitals, ktorá ho má od mesta dlhodobo v prenájme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny