Na hlavný obsah

Prezidentka sa obrátila na Ústavný súd. Nepozdáva sa jej zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie

Informoval o tom jej hovorca.

Prezidentka sa obrátila na Ústavný súd. Nepozdáva sa jej zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas príhovoru po tom, ako vymenovala vládu SR. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti so zákonom o EIA. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Zákon podľa hlavy štátu obmedzuje účasť dotknutej verejnosti na rozhodovacích procesoch, týkajúcich sa životného prostredia.

Tým sa dostáva do rozporu s právom občanov na priaznivé životné prostredie a právom na informácie o stave životného prostredia. Rovnako tiež s medzinárodnoprávnymi záväzkami SR v oblasti životného prostredia a judikatúrou Súdneho dvora Európskej únie.

Strižinec priblížil, že napadnutý zákon vypúšťa ustanovenie, ktoré umožňovalo verejnosti podať odvolanie nielen proti rozhodnutiu o posudzovaní navrhovanej činnosti podľa zákona o EIA, ale aj proti záverečnému stanovisku. „Týmto sa vypúšťa jeden zo spôsobov účasti dotknutej verejnosti, a to bez náhrady,“ upozornil.

Okrem toho sa odstránilo ustanovenie, ktoré dávalo verejnosti, obciam, samosprávnym krajom, orgánom a ďalším osobám možnosť predložiť pripomienky k rozsahu hodnotenia navrhovanej činnosti alebo jej zmeny. Rovnako bez náhrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko