Na hlavný obsah

Na slovensko-ukrajinskej hranici sa vytvorila 16-kilometrová kolóna kamiónov. Dôvodom bol protest poľských autodopravcov

Tiahne sa od hraničného priechodu Vyšné Nemecké.

Na slovensko-ukrajinskej hranici sa vytvorila 16-kilometrová kolóna kamiónov. Dôvodom bol protest poľských autodopravcov
Kolóna kamiónov merala 16 kilometrov. Foto: RTVS

Na poľsko-ukrajinskej hranici sa z oboch strán nahromadilo vyše 20 tisíc vozidiel. Niektorí vodiči tam čakajú aj šesť dní. Je to dôsledok protestu poľských kamiónistov.

Hovoria o nespravodlivej konkurencii a žiadajú, aby sa pre ukrajinských vodičov nákladných áut obnovili povolenia pre vstup do Poľska. Európska únia ich zrušila po ruskej invázii na Ukrajinu.

A stovky kamiónov teraz smerujú namiesto Poľska cez Slovensko. Snažia sa obísť zablokované hranice. A zahatali ich aj z našej strany pri Vyšnom Nemeckom. Uviazli v dlhých kolónach.

Situácii, pri ktorej vznikla 16-kilometrová kolóna kamiónov na slovensko-ukrajinskej hranici sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Lucia Benetínová:

V smere od Michaloviec cez Sobrance až po Vyšné Nemecké sa vytvorila viac ako 16-kilometrová kolóna kamiónov. Dôvodom je protestná blokáda poľských autodopravcov. Hraničným priechodom Vyšné Nemecké môže ako jediným prejsť kamiónová doprava na Ukrajinu.

„Na základe pokynu riaditeľa riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance vykonávajú policajti mobilnej zásahovej jednotky policajné opatrenie – Kolóna Vyšné Nemecké. Je zamerané na zabezpečenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky a radenia prichádzajúcich vozidiel na Vyšné Nemecké a to z dôvodu už nahromadenia nákladnej dopravy,“ informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Angesa Kopernická.

„Momentálne sa tvoria niekoľko kilometrové kolony od hraničného priechodu Vyšné Nemecké až po obec Nižná Rybnica,“ pokračovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Košice Lenka Ivanová.

Kolóny vo viacerých obciach

Obrovské kolóny kamiónov stoja aj vo viacerých obciach. „Tibava je hlavná tepna smerom na prechod Vyšné Nemecké. Kedže polícia odkláňa dopravu – usmerňuje ju tak, aby v obci nestáli kamióny, ale mimo obci sa vytvára kolóna,“ povedal starosta obce Tibava Marián Čuchanič.

„Ja mám na zreteli hlavné to, že štát by sa mal postarať o nejaké sociálne zariadenia, pre tých ľudí čo tam čakajú, lebo situácia na cestách bude vyzerať potom veľmi zaujímavo,“ uviedol starosta Orechovej Rastislav Repka.

Väčšina šoférov je ukrajinskej národnosti. Zásoby jedla zatiaľ majú. Podľa neoficiálnych informácií by táto situácia mala trvať minimálne do pondelka. Polícia vodičom odporúča, aby sa v rámci možnosti tomuto úseku vyhli a využili alternatívne trasy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny