Na hlavný obsah

Priemerné mzdy medziročne vzrástli, najviac v maloobchode

Vo väčšine sledovaných odvetví septembrové mzdy odolali inflácii.

Priemerné mzdy medziročne vzrástli, najviac v maloobchode
Ilustračná snímka Foto: TASR/DPA

Priemerná nominálna mesačná mzda v septembri medziročne narástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. Mzdy sa najviac, a to o 16,2 percenta zvýšili v maloobchode na 1 135 eur. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Mzdy zamestnancov v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli o 13,1 percenta na 710 eur a vo vybraných trhových službách o 11,9 percent na 1 390 eur.

V ostatných odvetviach sa nárast miezd pohyboval od 6,7 percenta v informáciách a komunikácii, kde septembrová priemerná mzda zodpovedala 2 345 eurám do 9,1 percenta. Vo veľkoobchode s priemernou mzdou vo výške 1 409 eur.

Nominálna mesačná mzda sa najviac zvýšila v odvetviach s nízkymi zárobkami. V ubytovaní o 15,1 percenta na 1 068 eur, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 14 percent na 699 eur. V stavebníctve o 13,2 percenta na 1 008 eur.

Rast reálnych miezd si v septembri udržalo sedem z desiatich sledovaných sektorov. Reálne mzdy sa od začiatku roka zvýšili o 2,8 percenta v ubytovaní, do dvoch percent v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, v stavebníctve a aj vo vybraných trhových službách. V ostatných odvetviach reálne mzdy medziročne klesli.

Vo väčšine sledovaných odvetví odolali septembrové mzdy inflácii. O 7,4 percenta sa zvýšili v maloobchode. Úroveň rastu o tri percentá prekročili v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev a vo vybraných trhových službách. V sektore dopravy zostali na úrovni septembra 2022.

Reálne nižšie zárobky o 1,4 percenta mali zamestnanci v informáciách a komunikácii a tiež v priemysle, kde mzdy poklesli medziročne o 0,7 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko